<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Focolarebeweging heeft nieuwe presidente

KN Redactie 2 februari 2021
image
Margaret Karram is de nieuwe presidente van de Focolarebeweging. Foto: focolare.org

Het Focolare heeft een nieuwe presidente. De Palestijnse Margaret Karram zal de beweging de komende zes jaar leiden.

Karram werd zondag tijdens een online gehouden algemene vergadering gekozen, waarna het Vaticaan de verkiezing maandag bevestigde, zo meldt het Focolare. Karram volgt de Italiaanse Maria Voce op. Zij leidde het Focolare twaalf jaar nadat stichteres Chiara Lubich in 2008 overleed.

Inzet voor de dialoog

De Arabische Karram is katholiek. Ze werd in 1962 geboren in de stad Haifa, waar ze naar school ging bij zusters karmelietessen. Daar leerde ze naast Arabisch en Hebreeuws ook Engels en Italiaans.

Ze leerde op veertienjarige leeftijd de Focolarebeweging kennen. De nadruk op een concrete beleving van het Evangelie, leidde ertoe dat ze zich ging inzetten voor de dialoog: die tussen christenen, Joden en moslims, en die tussen Israëli’s en Palestijnen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Karram studeerde later in de VS judaïstiek en was onder meer werkzaam voor het Italiaanse consulaat-generaal in Jeruzalem. Sinds 2014 was zij al betrokken bij het bestuur van de Focolarebeweging.

Ontstaan Focolare

Het Focolare ontstond in de Noord-Italiaanse stad Trente. Silvia Lubich besloot na een persoonlijke godservaring in 1943 de naam Chiara aan te nemen.

Ze bleef dat jaar in Trente, ook al viel die stad ten prooi aan bombardementen. Daar vormde ze met enkele achtergebleven vriendinnen het eerste ‘focolare’, een kleine gemeenschap van mensen die hun leven in dienst van God stellen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In 1950 verhuisde Lubich naar Rome waar het eerste officiële centrum van de Focolarebeweging ontstond. De beweging verspreidde zich in de decennia erna over de hele wereld. Chiara Lubich overleed op 14 maart 2008.

Focolare in Nederland

De Focolarebeweging is ook in Nederland aanwezig. Naar eigen zeggen telt de beweging in ons land ongeveer duizend actieve leden en ruim vijfduizend sympathisanten. Het landelijk centrum van de beweging in Nederland is Mariapoli Mariënkroon in het Brabantse Nieuwkuijk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.