<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Franse bisschop veroordeeld wegens misbruikzaak

KN Redactie 25 november 2018
image
(Foto: Carmen Escobar Carrio ccby flickr.com)

Een Franse bisschop is veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijk wegens het niet aangeven van seksueel misbruik. De dader, een priester, kreeg drie jaar, waarvan één voorwaardelijk.

Emeritus-priester Pierre de Castelet werd donderdag veroordeeld voor seksueel misbruik van verschillende minderjarige jongens tijdens een zomerkamp in 1993. Een van zijn slachtoffers meldde zich in 2010 bij de toenmalige bisschop van de dader, mgr. André Fort. Die verzekerde het slachtoffer dat de priester niet meer in contact zou komen met minderjarigen.

Geen aangifte, geen informatie

De bisschop van Orléans verzuimde aangifte te doen. Fort ging in hetzelfde jaar met vervroegd emeritaat, en stelde ook zijn opvolger niet op de hoogte. Die werd in 2011 door het slachtoffer geïnformeerd. Bisschop Jacques Blaquart deed wel aangifte.

Strafmaatregelen

Naast zijn gevangenisstraf mag de dader niet meer als priester werken en evenmin mag hij contact hebben met minderjarigen. Hij is opgenomen in het nationale register van zedendelinquenten. Ook moet hij verplicht psychiatrische behandeling ondergaan. Drie slachtoffers kregen van de rechter ieder 16.000 euro schadevergoeding toegewezen.

‘Emotioneel aangetrokken’

De priester verklaarde tijdens het proces dat hij “emotioneel aangetrokken” voelde door 11 tot 13-jarige jongens. Hij zou zich niet gerealiserd hebben “dat het hen kwaad zou doen”. Hij betastte de jongens onder het mom van “medische controle”.

Beschuldigingen

De Castelet is door zijn bisschop van alle priesterlijke taken ontheven. Hij klaagde dat hij van de Kerk te weinig steun had gekregen. Hij beweerde dat verschillende bisschoppen en kerkelijke functionarissen ten tijde van zijn misdaden op de hoogte waren van zijn problemen. Omdat hij geen aangifte heeft gedaan moest alleen bisschop Fort mede terecht staan.

Niet bewust van verplichting

De bisschop zei zich niet bewust te zijn geweest dat hij wettelijk verplicht was aangifte te doen. Ook meende hij dat het slachtoffer alleen wilde dat De Castelet niet meer in de buurt van minderjarigen mocht komen.

Proces tegen kardinaal Barbarin

Vorige maand wees het Vaticaan een oproep van een Franse rechter af om de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer als getuige te horen. De rechter wilde van kardinaal Luis Ladaria Ferrer weten of hij kardinaal Philippe Barbarin in een misbruikzaak had aangespoord de zaak te verdoezelen. De aartsbisschop van Lyon staat met zes medewerkers terecht omdat zij verzuimd zouden hebben een misbruikzaak te melden.

Het Vaticaan wees het verzoek af onder verwijzing naar de diplomatieke immuniteit van Ladaria. (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.