<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Gebedsmarathon tegen ‘plaag van mensenhandel’

KN Redactie 8 februari 2021
image
De beeltenis van de heilige Josephine Bakhita wordt de Sint-Pieter in Rome binnengedragen tijdens een gebedsviering in 2017. Haar feestdag, 8 februari, is door paus Franciscus uitgeroepen tot gebedsdag tegen mensenhandel. Foto: CNS photo - Max Rossi, Reuters

Met een intercontinentale gebedsmarathon vragen diverse katholieke organisaties vandaag aandacht voor het probleem van mensenhandel.

Het livestream-gebed is vanochtend gestart met een videoboodschap van paus Franciscus; het stokje van gebed werd doorgegeven door de verschillende tijdzones wereldwijd, te beginnen in Oceanië, daarna Azië en het Midden-Oosten, vervolgens Afrika, Europa en ten slotte Zuid- en Noord-Amerika.

Diverse organisaties

Bij de organisatie is een brede waaier van katholieke organisaties betrokken: diverse Vaticaanse dicasteriën, maar ook belangenorganisaties, vakbonden en vrouwenbewegingen wereldwijd, plus diverse religieuze ordes en congregaties.

Gebedsdag op 8 februari

Het online evenement vindt plaats in het kader van de jaarlijkse gebedsdag tegen mensenhandel, door paus Franciscus in 2017 ingesteld op de feestdag van de heilige Josephine Bakhita, die als kind als slaaf was verkocht.

Paus Franciscus heeft mensenhandel meermaals een “plaag” genoemd en heeft onderstreept dat wij allemaal mede verantwoordelijk zijn voor het beëindigen van dit misbruik van de meest kwetsbaren.

Hedendaagse slavernij

In de meest recente editie van Katholiek Nieuwsblad wordt uitgebreid stilgestaan bij het leven van de heilige Josephine Bakhita, maar ook bij hedendaagse vormen van slavernij en uitbuiting.

In een rapport uit 2018 signaleren de Verenigde Naties een forse toename van mensenhandel in de voorbije decennia. Het probleem is omvangrijk en complex: onder het containerbegrip ‘mensenhandel’ vallen onder meer gedwongen arbeid, seksuele uitbuiting, smokkel van vluchtelingen, maar ook orgaanroof, gedwongen huwelijken en het ronselen van kindsoldaten. De VN turfden in 2016 zo’n 25.000 bevestigde slachtoffers van mensenhandel per jaar – maar de data zijn onvolledig en onbetrouwbaar, waarschijnlijk zijn het er (veel) meer.

Site en hashtag

De officiële hashtag van de gebedsmarathon tegen mensenhandel is #PrayAgainstTrafficking en de meertalige website is www.preghieracontrotratta.org.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.