<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Gebrek aan verantwoording kost Vaticaan tonnen

KN Redactie 20 november 2018
image
Foto: Vicente Villamón ccby flickr.com

Een organisatie van katholieke zakenlieden schort haar bijdrage van 7 ton aan de Heilige Stoel op tot deze de besteding ervan verantwoordt. Dat heeft de organisatie Legatus aan haar leden laten weten.

Voorzitter Thomas Monaghan schreef zijn leden vorige week dat Legatus afziet van het innen van de contributie die jaarlijks aan de Heilige Stoel wordt overgemaakt, meldt CNA. Het gaat om de bijdrage voor volgend jaar. Volgens de Wall Street Journal gaat het om een bedrag van meer dan 700.000 euro.

Lange adem

In zijn brief vraagt Monaghan om gebed “voor de Kerk en voor al onze leiders”. “Het is duidelijk dat het een tijd gaat duren voor de huidige crisis in de Kerk zodanig is opgelost dat het bestuur het verantwoord vindt onze jaarlijkse bijdrage te hervatten.”

Financiële verantwoording

De bijdrage aan de Heilige Stoel “is een belangrijk onderdeel van het lidmaatschap van Legatus”, aldus Monaghan. Het bestuur wil die bijdrage hervatten “zodra wij voldoende communicatie hebben over de gespecificeerde verantwoording over de besteding van de gelden.”

Eind volgend jaar zal worden bezien of de bijdragen over 2020 kunnen worden hervat.

Twijfels

Aanleiding om de bijdrage op te schorten zijn  twijfels bij de leden over de besteding en de financiële verantwoording binnen het Vaticaan. De bijdrage over 2018 is tot nader order geparkeerd.

Eerder dit jaar zette de eveneens Amerikaanse Papal Foundation (PF) vraagtekens bij de besteding van fondsen door het Vaticaan. De Papal Foundation steunt wereldwijde hulpprojecten van de paus.

Financiële schandalen

In februari dit jaar protesteerden leden van de stichting tegen het verzoek van de Heilige Stoel om een bijdrage van 25 miljoen dollar. Normaal schenkt PF jaarlijks maximaal 175.000 euro, bestemd voor armenprojecten in ontwikkelingslanden.

Het Vaticaan wilde het geld echter besteden aan een Romeins ziekenhuis, eigendom van de Kerk, dat verwikkeld is in ernstige financiële schandalen.

Opgestapt

Het ongewone verzoek leidde tot een conflict binnen de Papal Foundation. Het bestuur, waarvan een aantal bisschoppen uit hoofde van hun functie lid zijn, besliste dat het verzoek moest worden gehonoreerd. Een aantal vermogende leden, uit wier zak het geld moet komen, zegden daarop hun lidmaatschap op. (KN/CNA)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.