fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

‘Geweld beledigt God’: boeteritus gehouden in basiliek Nice

Sanne Gerrits 2 november 2020
image
Een zuster bidt bij de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Nice. Foto: CNS Photo - Eric Gaillard, Reutears

In de basiliek van Nice, waar donderdag bij een aanslag drie mensen omkwamen, is zondag een boeteritus gehouden.

Bisschop André Marceau van Nice bestempelde de kerk daarmee aan het begin van de Mis van Allerheiligen opnieuw tot een plaats van aanbidding.

Een flink aantal mensen was toegestroomd om de viering bij te wonen, meer dan het voor de veiligheid toegestane maximumaantal van 150. Bijna 30.000 mensen volgden de Mis via de katholieke televisiezender KTO.

Herstel

Mgr. Marceau legde uit wat de ritus inhoudt en waarom hij die nodig vond in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek: “De boodschap van dood, geweld, barbarij, dat wat de mens en menselijke relaties ontkent: ze beledigt God. Het gebedsmoment zal een tijd voor herstel zijn, om opnieuw te benoemen wat de roeping is van dit gebouw.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De muren van de basiliek werden besprenkeld met wijwater om “zoals bij de doop” aan te geven “dat het zijn roeping is om een ​​getuige te zijn van een God die mensen komt ontmoeten.”

De kerk bleef voor de ritus donker en de aanwezige priesters droegen hun paarse stola, de kleur van boete en inkeer. Na het moment van “herstel” gingen alle lampen weer aan en trokken de priesters hun witte kazuifels aan, die bij het hoogfeest van Allerheiligen horen.

‘Signaal dat we blijven staan’

Naast gelovigen en sympathisanten waren ook vele priesters en drie aartsbisschoppen aanwezig.

Bisschop Marceau zei zaterdag in een interview met Nice-Matin: “We moeten aan anderen het signaal kunnen geven dat we blijven staan! Onze vrijheid van meningsuiting, dat is juist onze vrijheid om onze kerken te openen, waar we verkondigen dat ons geloof een boodschap van liefde is.”

Hij bad in de viering om kracht om “makers van vrede” te zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Steunbetuiging Nederlandse bisschoppen

Mgr. Hans van den Hende heeft namens alle Nederlandse bisschoppen zijn condoleances overgebracht aan zijn Franse ambtsgenoot in Nice. De voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie verzekerde mgr. Marceau van zijn verbondenheid en gebed.

Verder sprak hij de hoop uit dat in de reactie op de schok van deze aanslag de geest van solidariteit en liefde sterker zal zijn dan de emoties van woede en angst, meldt rkkerk.nl.

Vrijdag liet de paus al weten te bidden voor de slachtoffers, hun families en het hele Franse volk.