<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Heiligverklaringsproces Titus Brandsma in laatste fase

Salvatore Cernuzio 23 februari 2021
image
Zalige Titus Brandsma

Het heiligverklaringsproces van Titus Brandsma zit in de laatste fase. Dat blijkt uit navraag van Katholiek Nieuwsblad bij de Congregatie voor de Heiligverklaringen.

De karmeliet die in 1942 in Dachau werd vermoord, werd in 1985 omwille van zijn martelaarschap zalig verklaard.

Het heiligverklaringsproces van Brandsma, die hoogleraar, journalist en rector van de Katholieke Universiteit Nijmegen was, verkeert inmiddels in de laatste fase, zeggen bronnen van KN bij de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Die buigt zich momenteel over de erkenning van een wonder op voorspraak van de man die weerstand bood aan de nazi’s en hun een doorn in het oog was.

Geen exacte datum

De zaak van Brandsma is dus verder gevorderd dan de medische consultatie. Om het heiligverklaringsproces af te ronden moet nu een commissie van theologen en kardinalen het dossier bestuderen en goedkeuren. Daarna zal de paus het decreet moeten ondertekenen waarmee de weg naar heiligverklaring open ligt.

Het is nog moeilijk om een exacte datum te voorzien, ook gezien de coronapandemie, die alle heiligverklaringsprocessen vertraagd heeft. Toch verkeert het proces van Brandsma in de laatste fase, een proces waarin de Friese pater, die een licht was tijdens de duistere jaren van het naziregime in Nederland, zal verheffen tot ‘de eer der altaren’.

Referentiepunt

Brandsma was kerkelijk assistent van de katholieke journalisten, een benoeming die hij ontving van de Nederlandse bisschoppen in 1935. De 59-jarige karmeliet gebruikte het netwerk van katholieke kranten om de vrijheid van informatie en de waardigheid van iedere mens te verdedigen. Ook bood hij weerstand tegen de nazi-ideologie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zijn moedige verklaringen werden een referentiepunt voor het morele en culturele verzet van het Nederlandse volk. Dat leidde tot irritatie van das Reich, die “die kwaadaardige professor” vreesde, zoals de Berlijnse krant Fridericus schreef. Het regime besloot hem de mond te snoeren.

NSB-advertenties

Aanleiding hiervoor was de notitie die Brandsma op 31 december 1941 stuurde naar alle katholieke kranten. Daarin spoorde hij hen aan om geen advertenties van de NSB te publiceren. Kranten die dit wel deden “zouden niet meer als katholiek beschouwd kunnen worden, en niet meer op katholieke lezers en abonnees moeten en kunnen rekenen, en eindigen in schaamte”, schreef Brandsma.

De karmeliet werd in januari 1942 gearresteerd en zat vast in Scheveningen, Amersfoort en Kleef, voordat hij naar Dachau werd gedeporteerd.

Thuis in zijn cel

Van zijn dagen in gevangenschap zijn details bekend, uit een dagboek en enkele brieven die Brandsma stuurde naar zijn oversten, medebroeders, familieleden en vrienden. Daarin vertelde hij over de kleine ruimte in zijn cel en de mishandelingen, zonder ooit verdriet of geklaag te uiten.

Hoewel hij geen gelegenheid had om de communie te ontvangen, schreef hij in Scheveningen zich thuis te voelen in zijn cel, omdat God aan zijn zijde was en dat hem rust gaf.

Martelaar omwille van geloof

Diezelfde rust behield hij tot zijn dood in concentratiekamp Dachau, waar hij in de ziekenbarak een injectie met fenol kreeg toegediend.

De aardse levensweg van Titus Brandsma kwam daarmee op 26 juli 1942 ten einde, toen hij 61 jaar oud was. Op 3 september 1985 verklaarde paus Johannes Paulus II hem zalig als martelaar omwille van het geloof. Nu lijkt het erop dat hij onder het pausschap van Franciscus heilig kan worden verklaard.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.