In de Petruskathedraal van Genève wordt op 29 februari voor het eerst sinds de Reformatie weer een Mis gevierd. Dat heeft het vicariaat voor Genève bekendgemaakt.
De kathedraal van Sint-Petrus van Genève was van de vierde eeuw tot aan de Reformatie de hoofdkerk van het bisdom Genève. In 1535 werd voor het laatst een Mis gevierd in de kerk.
Het gebouw werd na de Reformatie overgenomen door de hervormd-protestantse kerk van Johannes Calvijn. De beelden en schilderijen werden verwoest en er werd een einde gemaakt aan de katholieke eredienst in de kerk.
De katholieke vicaris voor Genève, priester Pascal Desthieux, omschreef de kathedraal als de “centrale en symbolische locatie van de christelijke geschiedenis van Genève”. Na de Reformatie werd zij een icoon van de calvinistische hervorming.
Genève was toevluchtsoord voor Franse protestanten die de vervolging in hun thuisland ontvluchtten. De Petruskerk was de thuiskerk van de in Genève woonachtige Calvijn, wiens stoel naast de preekstoel van de kathedraal tentoongesteld wordt.
Het bisdom Genève ging later op in het bisdom Lausanne, Genève en Fribourg. Tegenwoordig is iets minder dan 40 procent van de Zwitsers katholiek.
De historische Mis wordt op verzoek van de protestanten in de stad gevierd door Desthieux, en niet door de bisschop.
De Mis is reden voor vreugde, maar niet voor “triomfalisme” of uitspraken dat de katholieken de kerk zouden willen “overnemen”, aldus Desthieux.
“Met onze protestantse broeders en zusters, die ons in hun kathedraal verwelkomen, willen we gewoon een sterk oecumenisch gebaar maken, een teken dat we allemaal samenleven in Genève.”
De Mis zal plaatsvinden op de vooravond van de eerste zondag van de Veertigdagentijd. Er worden in de stad die avond geen andere Missen gevierd, om de katholieken van Genève aan te moedigen naar de kathedraal te komen.
Er is overigens wat onduidelijkheid over de vraag of protestantse aanwezigen zullen worden uitgenodigd de communie te ontvangen. Kerkrechtelijk is het verboden om de communie uit te reiken aan niet-katholieken.
De voorzitter van de protestantse gemeente van de kathedraal zei dat het in Genève tijdens oecumenische diensten gebruikelijk is voor protestanten om de communie te ontvangen. Niet helder is of hij daarmee ook op deze Mis doelde.
De krant Geneva Tribune schreef daarentegen dat protestanten tijdens deze Mis niet zullen worden uitgenodigd om te communie te gaan.
Desthieux verwees in die krant naar het Vaticaanse document Redemptionis Sacramentum uit 2004 over de Eucharistie. Ook zei hij dat het protestanten die een Mis bijwonen over het algemeen niet wordt toegestaan de communie te ontvangen.
“In zulke bijzondere omstandigheden echter, doen wij aan wat we eucharistische gastvrijheid noemen door alle mensen die naar voren komen om het Lichaam van Christus te ontvangen, te verwelkomen.” Wat dat precies betekent in dit geval, kwam in het artikel niet naar voren.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.