<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Indiase jezuïet (84) sterft in gevangenschap

Catholic News Agency 6 juli 2021
image
Pater Stan Swamy op een screenshot uit een ongedateerde video. Beeld: CNS Photo

De Indiase jezuïet en mensenrechtenactivist Stan Swamy is gisteren op 84-jarige leeftijd overleden. De laatste acht maanden van zijn leven zat hij in de gevangenis op beschuldiging van ‘terrorisme’ vanwege zijn inzet voor de laagste kasten van de Indiase samenleving.

Stanislaus Lourduswamy, in de volksmond bekend als pater Stan Swamy, stierf enkele dagen voor zijn geplande hoorzitting in het Hooggerechtshof van Mumbai voor een voorwaardelijke vrijlating. De zitting was uitgesteld vanwege zijn verslechterende gezondheid.

Werk voor gemarginaliseerde gemeenschappen

De bejaarde priester, die ook aan de ziekte van Parkinson leed, was dit weekend aan de beademing geplaatst, meer dan een maand nadat hij op gerechtelijk bevel met COVID-19 in een plaatselijk ziekenhuis was opgenomen, zo meldt UCA News.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In een verklaring waarin hij de dood van Swamy bekend maakte, eerde provinciaal overste Jerry Cutinha van de jezuïetenprovincie Jamshedpur zijn medebroeder voor zijn “werk onder de Adivasi’s, Dalits en andere gemarginaliseerde gemeenschappen, zodat de armen een leven kunnen leiden met waardigheid en eer.”

Oproer

Swamy werd op 8 oktober 2020 gearresteerd door een Indiase speciale politie-eenheid voor terrorismebestrijding. De jezuïet werd beschuldigd van betrokkenheid bij een maoïstische groep en het aanzetten tot geweld in de stad Bhima-Koregaon op 1 januari 2018.

Bij een oproer die dag werd één persoon gedood en raakten vele andere betogers gewond. Swamy ontkende alle beschuldigingen en zei dat hij nog nooit in Bhima-Koregaon was geweest.

‘Net als Gandhi’

Na zijn arrestatie riepen diverse katholieke bisschoppen, jezuïeten en politieke leiders op tot de vrijlating van Swamy.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kardinaal Charles Maung Bo uit Yangon, Birma, vergeleek Swamy’s “koude opsluiting” met de “behandeling die Mahatma Gandhi werd opgelegd toen hij opkwam voor de rechten van het Indiase volk.”

Rietje

Swamy’s gezondheid verslechterde tijdens zijn verblijf in de Taloja-gevangenis in Mumbai. Zijn verzoek om voorlopige borgtocht op medische gronden werd in oktober afgewezen, waarna hij bij de rechtbank om een ​​rietje en een tuitbeker vroeg omdat hij door de ziekte van Parkinson geen glas kon vasthouden.

Swamy werd geboren in een boerenfamilie in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu. Hij trad toe tot de jezuïeten op zijn twintigste. Na zijn wijding diende hij meer dan 50 jaar als priester.

Vervolgde gevangenen

Swamy pleitte voor de rechten van inheemse stammen in Jharkhand en was meer dan tien jaar directeur van het Indian Social Institute, een opleidingsschool voor gemarginaliseerde gemeenschappen in Bangalore.

Hij was mede-oprichter van het Solidariteitscomité voor vervolgde gevangenen, een organisatie die mensen helpt die in de gevangenis zitten zonder te zijn veroordeeld voor een misdrijf omdat ze nog een proces ondergaan. Geschat wordt dat 70% van de Indiase gevangenispopulatie onder deze categorie valt.

‘Klaar om de prijs te betalen’

Swamy zei in een video die vóór zijn arrestatie was opgenomen dat het algemeen bekend was dat figuren uit alle lagen van de bevolking – van advocaten tot studentenleiders – gevangen werden gezet wegens het uiten van een afwijkende mening of het in twijfel trekken van “de heersende machten van India”.

De priester zei dat hij “klaar was om de prijs te betalen, wat het ook moge zijn”.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.