fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Jezuïeten krijgen nieuwe ‘speerpunten’

KN Redactie 19 februari 2019
image
Paus Franciscus begroet Arturo Sosa, pater generaal van de jezuïeten. (Foto: CNS/L'Osservatore Romano)

Paus Franciscus heeft de jezuïetenorde voor de komende tien jaar vier ‘apostolische speerpunten’ gegeven voor hun wereldwijde zending. De Sociëteit van Jezus zal zich nog sterker gaan toeleggen op pastoraat, kwetsbare groepen, ecologie en jongerenwerk.

Deze prioriteiten zijn geformuleerd door de jezuïeten zelf in een gemeenschappelijk proces dat twee jaar heeft geduurd. De speerpunten zijn voorgelegd aan de paus, die ze heeft goedgekeurd en officieel aan generaal overste pater Arturo Sosa sj heeft meegegeven als een zending van de Heilige Vader.

Zielzorg terug op de lijst

De apostolische speerpunten vervangen de prioriteiten die de jezuïetenorde in 2003 formuleerde onder de toenmalige algemeen overste, de Nederlander Peter-Hans Kolvenbach sj. Toen beloofden de jezuïeten zich toe te leggen op de Kerk in Afrika en China, studie en reflectie, de opleidingshuizen in Rome en vluchtelingenwerk. Zielzorg kwam toen opvallend genoeg niet voor op het speerpuntenlijstje. Op de nieuwe lijst staat die juist bovenaan.

De 4 speerpunten

De vier nieuwe wereldwijde speerpunten van de jezuïeten luiden letterlijk:

  1. Het bevorderen van onderscheiding en van de Geestelijke Oefeningen. Mensen helpen om Jezus te vinden en Hem te volgen.
  2. Uitgesloten mensen nabij zijn. Meegaan met de armen, de kwetsbaren, de uitgeslotenen en de mensen die de samenleving waardeloos vindt, in een zending van verzoening en gerechtigheid.
  3. Zorg dragen voor ons gemeenschappelijk huis. Inzet, met evangelische diepgang, voor de bescherming en hernieuwing van Gods schepping.
  4. Op weg gaan met jongeren. Jongeren begeleiden in het uitbouwen van een hoopvolle toekomst.

(Bron: Jezuïeten.org)