<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Kardinaal Barbarin veroordeeld wegens niet melden seksueel misbruik

Catholic News Agency 7 maart 2019
image
Kardinaal Barbarin tijdens de opening van het proces in januari CNS photo/Emmanuel Foudrot, Reuters

De Franse kardinaal Philippe Barbarin is door een rechtbank schuldig bevonden van het niet melden van een geval van vermeend seksueel misbruik in zijn bisdom. De aartsbisschop van Lyon kreeg donderdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd. Barbarin heeft aangegeven zijn ontslag aan de paus aan te zullen bieden.

Volgens het Franse persbureau AFP veroordeelde de voorzitter van de Franse rechtbank Barbarin omdat hij geen aangifte zou hebben gedaan van “mishandeling” van een minderjarige door een priester uit zijn bisdom. Barbarin was zelf niet aanwezig tijdens het vonnis.

Barbarin gaat in hoger beroep

Vijf andere medewerkers van het bisdom werden donderdag vrijgesproken. Volgens persbureau AP waren de verwachtingen dat ook Barbarin zou worden vrijgesproken. De officier van justitie in de zaak zei eerder dat er geen bewijs was van overtredingen van de wet en daarmee geen gronden voor een veroordeling van de kardinaal. Barbarin gaat volgens het persbureau in hoger beroep.

Zijn advocaat Jean-Felix Luciani noemde de uitspraak donderdag “oneerlijk op juridisch niveau. We hopen dat bij de volgende stap het recht zal geschieden”.

Inadequate reactie

De rechtszaak tegen Barbarin begon in januari. De kardinaal werd beschuldigd van het niet melden van een aantal misbruikgevallen aan de Franse autoriteiten. Een van de gevallen betreft de priester Bernard Preynat, die beschuldigd wordt van het misbruiken van tientallen minderjarigen in de jaren tachtig en negentig.

In 2017 zei de kardinaal tegen de Franse krant Le Monde dat hij de aantijgingen tegen Preynat niet had verdoezeld, maar dat zijn reactie op de beschuldigingen “inadequaat” was. Ook zei Barbarin dat hij een onderzoek naar de priester had ingesteld toen hij over de beschuldigingen te weten kwam.

De zaak Preynat

De beschuldigingen tegen Preynat kwamen in 2015 aan het licht. Het Openbaar Ministerie liet de zaak na onderzoek te hebben gedaan in 2016 vallen. Die werd echter heropend nadat zich meer dan tachtig mensen meldden die claimden misbruikt te zijn door de priester.

Preyant werd in de jaren negentig geschorst als leider van een scoutinggroep, maar bleef priester totdat hij in 2015 door kardinaal Barbarin werd geschorst. Preynat heeft erkend minderjarigen te hebben misbruikt en zal later dit jaar terechtstaan.

Kardinaal Luis Francisco Ladaria Ferrer werd gevraagd om te getuigen in de zaak. De prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer deed echter een beroep op zijn diplomatieke onschendbaarheid.