fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Kardinaal Errazuriz uit Raad van Kardinalen

Marta Petrosillo 19 november 2018
image
(Foto: CNS)

De Chileense kardinaal Francisco Javier Errazuriz heeft afscheid genomen van de Raad van Kardinalen ‘K9’, die paus Franciscus ondersteunt bij de hervorming van de curie.

Errazuriz bevestigde dat woensdag aan de Chileense media. De 85-jarige kardinaal wordt in zijn land hevig bekritiseerd omdat hij een aantal pedofiliezaken zou hebben verhuld. De procureur-generaal van Rancagua heeft hem officieel opgeroepen om te reageren op de beschuldiging dat hij het misbruik, begaan door priester Jorge Laplagne in 2005, zou hebben verhuld.

Bij de paus

Over die zaak wordt niet gesproken in de verklaring, waarin Errazuriz slechts de Heilige Vader bedankt “aan het eind van zijn vijf jaar” bij de K9. De Chileense kardinaal was op 9 november nog op privé-audiëntie bij de paus, vermoedelijk om zijn afscheid te bespreken.

Tweede lid

Met het opstappen van Errazuriz verlaat een tweede lid van de K9 de adviesraad van de paus. Eerder werd de Australische kardinaal George Pell van zijn taken ontheven om zich in zijn land te verdedigen tegen beschuldigingen van seksueel misbruik. Het ‘verlof’, dat paus Franciscus hem verleende, is tijdelijk.

Bestuur van de Kerk

De Raad van Kardinalen adviseert de paus behalve over de curiehervorming ook over andere zaken met betrekking tot het bestuur van de Kerk. De adviesraad geldt inmiddels als Franciscus’ naaste adviesorgaan.

De ‘K9’ werd in april 2013 ingesteld door paus Franciscus, een maand na het conclaaf dat hem koos. (KN)