De Luxemburgse kardinaal Jean-Claude Hollerich roept op tot een ‘fundamentele herziening’ van de kerkelijke leer over homoseksualiteit.
In een interview met het Duitse persbureau KNA zei de voorzitter van de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE) dat hij de beoordeling van de Kerk dat homoseksuele handelingen zondig zijn, verkeerd acht.
“Ik geloof dat de sociologisch-wetenschappelijke grondslag van deze leer niet langer juist is”, aldus Hollerich. “Wat in het verleden werd veroordeeld was sodomie. In die tijd dacht men dat het hele kind in het sperma van de man zat. En dat werd gewoon overgebracht op homoseksuele mannen. Maar er is geen homoseksualiteit in het Nieuwe Testament. Er is alleen sprake van homoseksuele handelingen, die deels heidense rituele handelingen waren. Dat was natuurlijk verboden. Ik denk dat het tijd is voor een fundamentele herziening van de leer.”
Volgens Hollerich is die verschuiving in het kerkelijke denken al gaande. “De manier waarop de paus zich in het verleden heeft uitgedrukt kan leiden tot een verandering in de doctrine.”
“Ik heb homoseksuelen onder mijn priesters en gelovigen, en ze weten dat ze een thuis hebben in de Kerk”
- Kardinaal Jean-Claude Hollerich
De COMECE-voorzitter maakte zijn opmerkingen in reactie op de recente publieke ‘coming out’ van meer dan honderd katholieke kerkmedewerkers in Duitsland.
Dat deze mensen moeten vrezen voor hun baan is volgens Hollerich een “typisch Duits probleem”, dat elders niet bestaat. In de Luxemburgse Kerk is volgens de kardinaal nog nooit iemand ontslagen vanwege zijn of haar geaardheid.
“Ik weet dat ik homoseksuelen onder mijn priesters heb. Sommigen hebben het me verteld, bij anderen merk je het. Ik heb homoseksuele vrouwen en mannen onder de leken. En ze weten dat ze een thuis hebben in de Kerk.”
“Je moet menselijk blijven. Kijk, ik heb verschillende reizen naar Thailand gemaakt met jonge mensen. We bouwden kerken in de jungle en dat soort dingen. Er waren daar ook homoseksuelen bij, zowel meisjes als jongens. Maar als bisschop ben ik als hun vader. Ik kan ze niet afwijzen. Voor mij hebben ze dezelfde waarde als andere mensen.”
In hetzelfde interview met KNA verdedigde én bekritiseerde Hollerich ook zijn collega-kardinaal Woelki, die onder vuur ligt vanwege zijn aanpak van misbruikdossier in het aartsbisdom Keulen. Volgens Hollerich is Woelki een integere christen, die ook veel betekend heeft in de strengere aanpak van misbruik in zijn aartsbisdom.
Wel heeft Woelki volgens hem een ernstig communicatieprobleem. “Het niet publiceren van het eerste rapport, dat kan niet in het digitale tijdperk. En ik heb er ook moeite mee als de kosten van de juridische rapporten hoger zijn dan de betalingen aan de slachtoffers. In dat geval is er iets mis.”
Na geconstateerd te hebben dat Woelki naar verluidt op veel plekken in zijn eigen bisdom niet langer welkom is, zegt Hollerich: “Ik kan hem niet zeggen wat hij moet doen. Maar als mij dat zou overkomen, zou ik mijn ontslag indienen.”