<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Kardinaal Müller publiceert geloofsmanifest over kerkelijke leer

KN Redactie 9 februari 2019
image
De Duitse kardinaal Gerhard Müller Foto: CNS

Kardinaal Gerhard Müller heeft een geloofsmanifest gepubliceerd waarin hij zich uitspreekt over verschillende theologische zaken. De voormalige perfect van de Congregatie voor de Geloofsleer gaat onder meer in op de communiegang van hertrouwd gescheidenen en de wijding van vrouwen tot priester.

Reden voor de publicatie van het manifest is volgens Müller “de groeiende verwarring rondom de kerkelijke leer”. Ook zou de Duitse kardinaal door katholieken zijn aangespoord om een “publieke getuigenis over de waarheid van de openbaring” te schrijven. Het manifest, dat Müller naar verschillende media stuurde, wordt door sommigen geïnterpreteerd als een aanval op de leer van paus Franciscus. 

Amoris Laetitia

Müller mengt zich in de discussie die op gang kwam na de publicatie van de pauselijke exhortatie Amoris Laetitia, over de vraag of hertrouwd gescheiden katholieken de sacramenten kunnen ontvangen. In het deel over het sacramentele leven van de Kerk citeert Müller een passage uit het Catechismus van de Katholieke Kerk, waarin staat dat “hij die zich van een zware zonde bewust is, het Sacrament van de Verzoening moet ontvangen voordat hij ter communie gaat.”

De kardinaal schrijft dat “vanuit de interne logica van het sacrament”, deze norm geldt voor “gescheiden en burgerlijk hertrouwde personen, wiens sacramenteel huwelijk bestaat voor God, en ook voor die christenen die niet in volle eenheid met het katholieke geloof en de Kerk” zijn. 

Vrouwenwijding

Opvallend is ook het stuk over de wijding van vrouwen. Door het Catechismus te citeren, schrijft Müller dat “de Kerk gebonden is door de keuze van de Heer zelf. Dat is waarom het niet mogelijk is om vrouwen te wijden. Het impliceren dat deze onmogelijkheid een vorm van discriminatie van vrouwen is, laat slechts gebrek zien van het begrijpen van dit sacrament, dat niet draait om aardse macht, maar om de vertegenwoordiging van Christus”. 

Viganò en Dubiabrief

Het manifest van Müller komt enkele maanden nadat aartsbisschop Carlo Maria Viganò in een brief vroeg om het aftreden van paus Franciscus. Die zou de maatregelen die genomen waren tegen de van misbruik beschuldigde ex-kardinaal Theodore McCarrick, bewust hebben teruggedraaid. De oud-nuntius van Washington kaartte ook andere misstanden aan binnen de katholieke Kerk.

In 2016 stelden vier kardinalen publiekelijk het onderricht van paus Franciscus over het gezin aan de orde. Müller, toen nog prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, uitte kritiek op de zogenaamde ‘dubiabrief’. In de brief werd de paus onder meer om meer duidelijkheid gevraagd over de omgang met hertrouwd gescheidenen.  

“Iedereen heeft het recht de paus een brief te schrijven, vooral kardinalen, aldus kardinaal Müller in een televisie-interview. “Mij heeft het echter verbijsterd dat deze brief gepubliceerd is en de paus bijna gedwongen wordt met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Dat bevalt mij niet”, zei hij voor de Italiaanse private zender TGCOM 24. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.