fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Kardinaal Myanmar: ‘Geweld moet stoppen, vrede is de enige weg’

Catholic News Service 31 mei 2021
image
Pro-democratische betogers tijdens een demonstratie eind april. Foto: CNS Photo - Courtesy of News Ambassador via Reuters

Kardinaal Charles Bo van Yangon, Myanmar, heeft gepleit voor een einde aan het geweld in het land. Na een fatale aanslag op mensen die in een kerk schuilden, uitte hij zijn ernstige bezorgdheid over de situatie.

De voorzitter van de bisschoppenconferentie van Myanmar veroordeelde de aanval van 23 mei op Twitter.

“Onschuldige burgers die een schuilplaats vonden in de Heilig Hartkerk van Kayanthayar werden aangevallen. Het geweld, waaronder het aanhoudende mortiergeweld, tegenover een doodsbange groep van voornamelijk vrouwen en kinderen, veroorzaakte de dood van vier mensen”, aldus Bo.

Ook raakten minstens acht mensen gewond bij de aanval op de nabij de Thaise grens gelegen plaats.

Aanhoudend geweld

Het land leidt sinds de militaire coup van 1 februari al onder aanhoudend geweld. Wereldleiders onder wie paus Franciscus hebben de problemen al onder de aandacht gebracht. De paus vierde op 16 mei samen met katholieken uit Myanmar een Mis in de Sint-Pieter voor vrede.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De katholieke minderheid in het overwegend boeddhistische land bidt actief voor een vreedzame oplossing, neemt deel aan de prodemocratische protesten en voorziet de armen en de gezinnen van overleden demonstranten van materiële en morele steun.

‘Intense aanval op plek van gebed’

Volgens kardinaal Bo is aan de schade aan het kerkgebouw te zien “hoe intens de aanval op deze plek van gebed was.” Daarnaast zijn nog vele inwoners zoek, omdat zij de jungle in vluchtten.

“Dit is een grote humanitaire ramp”, aldus kardinaal Bo. “Onze mensen zijn arm. Covid-19 heeft hen van hun inkomen beroofd, miljoenen staan op het punt te verhongeren. We kunnen er geen conflict bij gebruiken. Vrede is mogelijk, het is de enige weg. Dit moet stoppen.”

https://www.kn.nl/donaties/