fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Kathedraalaanval in Centraal Afrikaanse Republiek

KN Redactie 17 november 2018
image
Leden van de anti-Balaka-militie poseren met hun wapens. CNS photo - Baz Ratner

Minstens 42 mensen zijn gestorven bij een aanval op de Kathedraal van het Heilig Hart in Alindao in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Onder hen was een priester.

Volgens schattingen zou het aantal doden nog kunnen oplopen tot 100. Onder de doden waren vluchtelingen die onderdak bij de kerk kregen.

Rebellengroepen

Sinds 2012 heeft de CAR te maken met geweld van verschillende islamitische rebellengroepen die samen de alliantie Seleka vormen. In reactie op de aanvallen van de Seleka vormden sommige Centraal-Afrikanen zelfverdedigingsgroepen, genaamd anti-balaka. Een van deze groepen, die voornamelijk uit christenen bestaan, begonnen moslims uit wraak aan te vallen.

Vergelding

Volgens berichten van de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood vielen ex-Seleka-troepen de kathedraal aan. Naar verluidt als vergelding voor een moslim die de dag ervoor door anti-balaka werd gedood. De priester die tijdens de aanval werd gedood, was vicaris-generaal van het bisdom, Abbe Blaise Mada. Volgens Hulporganisatie Kerk in Nood zou er ook een tweede priester, pater Celestine Ngoumbango, om het leven zou zijn gekomen. Maar dit is niet bevestigd.

Verzoening

Paus Franciscus bezocht de CAR tijdens zijn reis naar Afrika in 2015 en drong er bij de leiders van het land op aan te werken aan vrede en verzoening. Eerder dit jaar werden al drie priesters gedood.