<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Kerken kunnen het beeld van ouderen verbeteren

KN Redactie 24 juli 2021
image
Een oudere vrouw ontmoet de paus op 22 maart 2017 tijdens een algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Op de eerste Werelddag van Grootouders en Ouderen die aanstaande zondag plaatsvindt, zouden kerken de aandacht moeten vestigen op de mogelijkheden en kwetsbaarheden van ouderen. Dat vindt Andreas Kruse, die onderzoek doet naar ouderdom.

Kruse zegt dat de coronacrisis de manier waarop naar ouderen wordt gekeken op een positieve manier kan veranderen. “Niet alleen kwetsbaarheid, maar ook veerkracht – dat wil zeggen: psychologische weerstand – komt duidelijk naar voren in de pandemie”, aldus de in Heidelberg gevestigde onderzoeker.

Het vertrouwen om een taak te hebben en gewaardeerd te worden speelt een grote rol bij die veerkracht, zegt hij.

Belangrijke taak

De onderzoeker ziet het als een belangrijke taak van kerkgemeenschappen en hulporganisaties om de dialoog tussen de generaties te versterken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kruse geeft aan dat er ook tussen ouderen grote verschillen zijn. “Het is van eminent belang om de grote sociale en materiële verschillen – oftewel sociale ongelijkheid – zoveel mogelijk te verkleinen.” Dit is waar de kerken als belangrijke boodschappers hun gewicht zouden moeten inbrengen.

‘Ouderdom is een geschenk’

Op 30 januari maakte paus Franciscus bekend dat hij een Werelddag voor Grootouders en Ouderen introduceerde. Hij vindt het belangrijk dat ouderen niet vergeten, maar juist gewaardeerd worden.

De ouderen “herinneren ons eraan dat de ouderdom een geschenk is en dat grootouders de schakel tussen de verschillende generaties zijn, die de ervaring van het leven doorgeven aan de jongeren”, aldus de paus.

In Vaticaanstad

Paus Franciscus zou deze eerste keer de Mis in de Vaticaanse Sint-Pietersbasiliek celebreren. Nu hij herstellende is van een darmoperatie, zal de paus slechts het angelusgebed om 12.00 uur uitspreken.

Het Dicasterie voor leken, het gezin en het leven heeft inmiddels een film beschikbaar gesteld van grootouders en ouderen van over de hele wereld die het officiële gebed voor het evenement met de paus reciteerden. Onder hen was de Canadese bisschop Laurent Noël, die met 101 jaar de oudste bisschop ter wereld is.

Zie ook: laityfamilylife.va.

(Bronnen: KNA en CNS)

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.