<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

‘Maatregel tegen McCarrick geeft duidelijk signaal af’

KN Redactie 18 februari 2019
image
Kardinaal McCarrick Foto: CNS-Photo/Paul Haring

Het Vaticaan heeft oud-kardinaal Theodore McCarrick (88) uit het priesterambt gezet. Volgens de voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie geeft de maatregel een duidelijk signaal af. “Geen enkele bisschop staat boven de wet van de Kerk.”

In een verklaring zegt kardinaal Daniel DiNardo dat het terugbrengen van McCarrick tot de lekenstand laat zien dat misbruik niet zal worden getolereerd in de Kerk. De voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie hoopt dat de maatregel van  de Congregatie voor de Geloofsleer “een kleine stap in de richting van genezing zal zijn voor vele slachtoffers”. DiNardo zegt ook paus Franciscus dankbaar te zijn “voor de vastbeslotenheid waarmee hij het antwoord van de Kerk heeft geleid”.

Schuldig bevonden

Zaterdag werd bekend dat paus Franciscus de beslissing van de Congregatie voor de Geloofsleer om McCarrick uit het priesterambt te zetten, heeft bevestigd. De oud-kardinaal en emeritus-aartsbisschop van Washington is schuldig bevonden aan “verleiden in het sacrament van de biecht” en “zonden tegen het zesde gebod met minderjarigen en volwassenen”, met machtsmisbruik als verzwarende factor.

Een commissie van de Congregatie voor de Geloofsleer had McCarrick al op 11 januari schuldig bevonden. De oud-kardinaal ging daartegen in beroep, maar dat werd op 13 februari afgewezen door het Vaticaan. McCarrick werd op vrijdag geïnformeerd over de maatregel, die door paus Franciscus definitief is gemaakt. Dat betekent dat de omstreden oud-kardinaal niet meer verder in beroep kan gaan.

Lekenstand

Het terugzetten van McCarrick tot de lekenstand, ook wel laïcisering genoemd, betekent dat hij alle rechten en plichten kwijtraakt die een priester toebehoren. Het is McCarrick niet meer toegestaan om zich als priester voor te stellen en de sacramenten te vieren. De enige uitzondering is het verlenen van de absolutie van zonden aan een persoon die in levensgevaar verkeert.

De maatregel tegen McCarrick geldt als de strengste straf die het Vaticaan aan een kardinaal gaf in de laatste negentig jaar. In juli vorig jaar aanvaardde paus Franciscus het ontslag van McCarrick uit het College van Kardinalen, nadat Amerikaanse media details naar buiten brachten over het seksueel misbruiken van twee jongens tijdens zijn vroege priesterjaren.

Leven van gebed en boete

Franciscus legde McCarrick vorig jaar ook een zogeheten schorsing a divinis op. Dat betekent dat hij de aan zijn status verbonden rechten en bevoegdheden niet langer mocht uitoefenen. Verder werd hem door de paus opgedragen een “leven van gebed en boetedoening in afzondering” te leiden tot het kerkrechtelijk proces tegen hem zou zijn afgerond.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.