<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Mediterrane bisschoppen: ‘Dialoog enige manier om tot vrede te komen’

Susanne Kurstjens 28 februari 2022
image
Zestig bisschoppen uit de landen rond de Middellandse Zee waren in Florence voor overleg. Foto: CNS Photo - Paul Haring

De bijeenkomst van Mediterrane bisschoppen en burgemeesters moest het zonder de paus stellen – afwezig op doktersadvies – en werd overschaduwd door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

De bijeenkomst ‘Middellandse Zee voor Vrede’ ging afgelopen woensdag van start in de Italiaanse stad Florence, nog voordat de Russische president Vladimir Poetin zijn offensief in Oekraïne begon.

Bisschoppen en burgemeesters

Bisschoppen en burgemeesters uit steden rond de Middellandse Zee kwamen vijf dagen bijeen om te praten over migratie, vrede, ontwikkeling en de bevordering van de mensenrechten, maar tijdens hun samenkomst brak er oorlog uit in Oekraïne.

Zestig bisschoppen uit Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika hadden hun eigen sessies, maar ook gezamenlijke discussies met 65 burgemeesters uit steden in twintig landen rond de Middellandse Zee.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus afwezig

Paus Franciscus zou de bisschoppen en burgemeesters na afloop van hun bijeenkomst op zondag toespreken en de Mis celebreren in Florence, maar hij moest zijn bezoek annuleren nadat zijn artsen hem rust hadden voorgeschreven wegens ernstige pijn aan zijn knie.

In zijn plaats was kardinaal Gualtiero Bassetti, voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, hoofdcelebrant bij de slotmis. Hij bad voor de paus en vooral voor het einde van “een onrechtvaardige en nutteloze oorlog”.

“We leven in dramatische tijden”, had de kardinaal een dag eerder gezegd tijdens een gezamenlijke sessie van bisschoppen en burgemeesters. “De waanzin van de oorlog moet gestopt worden”, voegde hij toe. Te veel van de aanwezige bisschoppen en burgemeesters “zijn bekend met dit gesel, daarom hebben wij gevraagd en blijven wij vragen om vrede”.

“We leven in dramatische tijden”
- Kardinaal Gualtiero Bassetti

Dario Nardella, de burgemeester van Florence, merkte op dat de bisschoppen en burgemeesters weliswaar geen legers hebben, maar wel bruggen kunnen bouwen, burgers helpen zich te verplaatsen en zorgen voor onderwijs voor kinderen. Dit alles bevordert de dialoog, zei hij, en dat is “de enige manier is om tot vrede te komen tussen onze steden en tussen onze mensen”.

Benjamina Karic, de burgemeester van Sarajevo in Bosnië-Herzegovina, was ook bij de bijeenkomst in Florence. Haar stad werd het symbool van de laatste oorlog in Europa, de Balkanoorlog van 1991-95. Karic bad zaterdag op de Italiaanse tv voor de mensen in Oekraïne.

Vredesonderhandelingen

Aan het eind van de bijeenkomst ondertekenden de deelnemende bisschoppen en burgemeesters het ‘Handvest van Florence’, waarin zij beloofden samen te werken om vrede en sociale harmonie te bevorderen, de rechten van migranten en vluchtelingen te respecteren, godsdienstvrijheid te garanderen, het milieu te beschermen en de werkgelegenheidskansen te vergroten, vooral voor vrouwen en jongeren.

In het handvest werd ook Oekraïne genoemd: De bisschoppen en burgemeesters zeiden gezamenlijk “te hopen dat het geweld en het gebruik van wapens een halt kan worden toegeroepen, groot leed voor het Oekraïense volk kan worden voorkomen en dat onderhandelingen om de vrede te herstellen onmiddellijk van start kunnen gaan”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verenigen voor vrede

Kardinaal Bassetti, die de bijeenkomst zondag bij afwezigheid van de paus afsloot, benadrukte de waarde van de gesprekken in Florence, vooral gezien de oorlog in Oekraïne.

“Terwijl in Oekraïne een ontspoorde oorlog is uitgebroken die dood en verderf zaait, heeft de klok van de geschiedenis in Florence de wijzers stilgezet en het uur van vrede en dialoog geslagen”, zei hij.

De taak van politieke en religieuze leiders rond de Middellandse zee en in de hele wereld, zei de kardinaal, is om “te verenigen wat ons eeuwenlang heeft verdeeld, om ons te verenigen in naam van menselijke broederschap … om ons te verenigen voor vrede, een uitdaging van epische proporties”.

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.