Paus Franciscus benadrukt in een boodschap aan de Pauselijke Missiewerken het belang van naar buiten gericht zijn. Ingewikkelde programma’s of dure reclamecampagnes passen daar niet bij, vindt de paus.
De boodschap van 21 mei zou oorspronkelijk mondeling door de paus worden overgebracht tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de missiewerken. Vanwege de coronamaatregelen is deze naar een later tijdstip verplaatst en stuurde de paus zijn boodschap alvast vooruit.
De Pauselijke Missiewerken vallen onder de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volken en bestaan uit de Sociëteit voor de Voortplanting van het Geloof, de Missionaire Kindervereniging, de Sociëteit van Sint-Petrus Apostel en de Missionaire Unie van Priesters en Religieuzen.
De organisaties helpen arme Kerken en gemeenschappen over de hele wereld en ondersteunen meer dan 9000 gezondheidscentra, 10.000 weeshuizen, 1200 scholen, 80.000 seminaristen en 9000 religieuzen in meer dan 1150 bisdommen, vooral in Afrika en Azië.
De brief bevatte verschillende elementen, waarin de paus aanwijzingen geeft voor goed missiewerk.
Zo wil Franciscus dat missie meer een werk wordt van aantrekkingskracht, en minder van ‘proselitisme’. Als je Jezus ontmoet in zijn leven, straalt dat af op anderen, zo schrijft hij. De kerkelijke missie is eerst en vooral een werk van redding, van de Geest die mensen beweegt, en geen werk van menselijke ideeën en projecten.
Dankbaarheid en gratuiteit vindt de paus belangrijk. Nederigheid zal het gevolg zijn, als we God aan het werk zien, zegt hij in de brief.
Een ander motto van de paus is ‘Faciliteren, niet compliceren’. Hiermee doelt hij op het verstrekken van hulp aan een ieder, zonder eisen te stellen. “We zijn geen grenscontrole”, zegt hij.
De paus wil voorkomen dat mensen zichzelf promoten met al hun projecten, in plaats van daadwerkelijk hulp bieden. “Vergeet de armen niet!”, spreekt Franciscus de missiewerken toe. “Stop met in de spiegel kijken en kijk naar buiten!”
Ook te veel controle, een elitaire houding, het verliezen van contact met de mensen zelf, het te abstract zijn en ‘te functioneel willen zijn’ zijn volgens de paus gevaren waarvoor de missie moet uitkijken.
“Stop met in de spiegel kijken, en kijk naar buiten!”
- Paus Franciscus
Men moet voorkomen een nieuwe NGO te worden, die enkel gericht is op het binnenhalen van geld, zegt Franciscus.
Hij hoopt dat niemand vergeten wordt en men voor iedere cultuur en situatie nieuwe wegen vindt om mensen te bereiken met het Evangelie, “in gemeenschap met de bisschop van Rome”.
Bron: Vaticannews, Catholic News Service, Catholic News Agency