<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Na 100 jaar krijgt Estland eindelijk een eigen bisdom

Anian Christoph Wimmer - CNA 27 september 2024
image
Estlandse katholieken op de been in Tallinn voor het bezoek van paus Franciscus in 2018. Foto: CNS - Paul Haring

Paus Franciscus heeft de apostolische administratie van Estland verheven tot het bisdom Tallinn, waarmee het Baltische land voor het eerst een bisdom heeft. “Dit is ook een erkenning van de pastorale en organisatorische volwassenheid van de Estlandse katholieke gemeenschap.”

Het Vaticaan maakte het besluit bekend op 26 september. Het nieuw opgerichte bisdom Tallinn omvat het hele grondgebied van Estland en valt rechtstreeks onder de Heilige Stoel. De paus benoemde de huidige apostolisch administrator, Philippe Jean-Charles Jourdan, tot de eerste bisschop van het nieuwe bisdom.

Duizendvoudig

Jourdan (64), afkomstig uit Frankrijk, leidt de katholieke gemeenschap in Estland sinds 2005. In een recent interview met Omnes bespreekt hij de historische context van de katholieke aanwezigheid in Estland. “Hoewel we nu honderd jaar apostolisch bestuur vieren, betekent dit niet dat de katholieken in 1924 zijn aangekomen. We hebben al sinds de dertiende eeuw een katholieke aanwezigheid in Estland.”

De apostolische administratie van Estland werd oorspronkelijk opgericht door paus Pius XI in 1924. In die tijd telde de katholieke gemeenschap ongeveer tweeduizend gelovigen. De verheffing tot bisdom valt samen met het moment dat de katholieke Kerk in Estland haar honderdjarig bestaan als onafhankelijk kerkelijk rechtsgebied viert.

Volgens de laatste volkstelling in 2021 maken katholieken ongeveer 0,8 procent uit van de Estse bevolking. Jourdan wijst op de groei van de katholieke gemeenschap in de afgelopen decennia. “Van vijf katholieken in de jaren zeventig zijn we vandaag de dag met meer dan het duizendvoudige. Dat is een grote genade van God geweest.”

Sovjetbezetting

De bisschop benadrukt ook de uitdagingen waarmee katholieken tijdens de sovjetbezetting werden geconfronteerd: “Velen vluchtten en anderen werden gedood of gedeporteerd, zoals mijn voorganger, aartsbisschop Eduard Profittlich, die stierf in de gevangenis. De katholieke Kerk overleefde, maar heeft veertig jaar lang veel geleden.”

Het persbureau van de Heilige Stoel verklaart dat de oprichting van het bisdom Tallinn “getuigt van de stabiliteit van de situatie van de katholieke Kerk in Estland. Het is ook een erkenning van de pastorale en organisatorische volwassenheid van de Estlandse katholieke gemeenschap.”

‘Erkenning van groei’

Volgens Marge-Marie Paas, communicatiedirecteur van het nieuwe bisdom Tallinn, betekent de verandering “dat de lokale Kerk in Estland de menselijke, materiële en spirituele middelen heeft ontwikkeld die nodig zijn om de verantwoordelijkheden van een bisdom volledig op zich te nemen”.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Paas voegt eraan toe dat de verheffing tot bisdom “ook een erkenning is van de groei en het belang van de Estlandse katholieke gemeenschap in Estland, terwijl het ook haar spirituele en missionaire geest versterkt onder het volk van God hier.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.