fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Na moord op katholieke politicus: ‘Beschouw laatste sacramenten als spoedeisende hulp’

Peter Doorakkers 20 oktober 2021
image
Priester Jeff Woolnough tijdens een gebedswake voor David Amess in de Petruskerk in Leigh-on-Sea. Foto: CNS Photo - Tony O'Brien, Reuters

De Engelse bisschop Mark Davies pleit voor een groter bewustzijn van het belang van de laatste sacramenten voor stervende katholieken. Hij deed dit in de nasleep van de moord op de katholieke  parlementariër Sir David Amess.

Amess (69) werd vrijdag neergestoken tijdens een ontmoeting met kiezers in een methodistenkerk in de plaats Leigh-on-Sea. Behandeling mocht niet baten: Amess bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De kous af?

Een plaatselijke parochiepriester, Jeff Woolnough, wilde de stervende Amess de laatste sacramenten toedienen. Hij mocht de kerk echter niet in van de politie omdat het om een plaats delict ging. Daarop bad Woolnough buiten de kerk de rozenkrans voor Amess.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Woolnough zei zondag (in een overigens alweer verwijderd filmpje) op Twitter het politiebesluit te respecteren en te hopen dat de kous daarmee af was. Dat was die echter niet: enkele katholieke commentatoren lieten zich kritisch uit, net als een katholieke Labour-parlementariër tijdens het debat over de moord in het Lagerhuis.

Eeuwig belang

In een verklaring zei Davies, de bisschop van Shrewsbury, dat katholieken hopen om in de laatste ogenblikken van hun leven te kunnen biechten en de ziekenzalving te kunnen ontvangen, en indien mogelijk ook de communie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Dit wordt goed begrepen in ziekenhuizen en verzorgingshuizen, maar de gebeurtenissen na de moordaanslag op Sir David Amess suggereert dat dit in noodgevallen niet altijd het geval is.”

Davies zei te hopen dat “het eeuwig belang van het stervensuur voor christenen” beter begrepen zal worden, net als het belang van de laatste sacramenten “als spoedeisende hulp”.

Bronnen: Catholic News Agency, Volkskrant, BBC