fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Nieuwe hulpbisschop Chili schoffeert misbruikslachtoffers, vrouwen en joden

Inés San Martín - Crux 29 mei 2019
image
Aanstaand hulpbisschop Carlos Irarrazaval (Foto: YouTube/Radio Maria Chili)

Hij is nog niet eens begonnen, maar een pas benoemde hulpbisschop van Santiago, Chili, ligt nu al onder vuur vanwege opmerkingen over de misbruikschandalen, vrouwen en joden.

Vorige week benoemde paus Franciscus priester Carlos Irarrazaval tot één van de twee nieuwe hulpbisschoppen in de Chileense hoofdstad Santiago. Dat aartsbisdom heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad door misbruikschandalen, met twee voormalige aartsbisschoppen die beschuldigd werden van het in de doofpot stoppen van misbruikzaken.

Daags na zijn benoeming kwam Irarrazaval reeds in opspraak, omdat hij over de misbruikcrisis zei dat het tijd was om vooruit te kijken, omdat “roeren in opnieuw opgewarmde rijst zinloos is”, daarmee de suggestie wekkend dat het verder oprakelen van de schandalen in Chili niet nodig is.

Zaak-Karadima

Dit leidde tot grote verontwaardiging bij de slachtoffers van voormalig priester Fernando Karadima, een beroemdheid in zijn land die door het Vaticaan schuldig werd bevonden aan seksueel misbruik en vervolgens werd gelaïciseerd. Na een juridische strijd van twee decennia hebben zijn slachtoffers eindelijk een zaak tegen het aartsbisdom gewonnen, dat volgens de rechter niet adequaat gereageerd heeft toen de beschuldigingen voor het eerst werden geuit.

“Volgens misbruikslachtoffers is Irarrazaval 'niet geschikt voor zijn ambt'”

Irarrazaval kent de Karadima-zaak goed: hij was aangewezen om nader onderzoek te verrichten naar de 40 priesters die direct waren opgeleid door Karadima. Velen van hen werden gezien als slachtoffers van Karadima, maar sommigen van hen werden ook zelf beschuldigd van misbruik.

Vrouwen en joden

Maar de nieuw gekozen bisschop ging nog verder. De volgende dag zei hij in een interview met CNN Chili, dat vrouwen geen rol hebben in de Kerk, “omdat er ook geen vrouw aan tafel zat bij het Laatste Avondmaal”. Volgens Irarrazaval was dit een keuze die Jezus maakte, en “niet om ideologische redenen”.

Wel sprak hij over de belangrijke rol die vrouwen voor Jezus hadden, maar daarbij beledigde hij de joodse gemeenschap. “De joodse cultuur is chauvinistisch, tot op de dag van vandaag”, aldus Irarrazaval. “Als je een jood op straat ziet lopen, loopt zijn vrouw tien passen achter hem. Jezus doorbrak die dynamiek.”

‘Vrouwen liever op de achtergrond’

Zijn opmerkingen over vrouwen zijn in tegenspraak met wat bisschop Celestino Aós Braco – recent door de paus benoemd tot apostolisch administrator in het aartsbisdom Santiago – onlangs in een interview met Crux zei. Hij noemde het bevorderen van de rol van vrouwen in de Kerk nu net een prioriteit, en zei geen reden te zien waarom vrouwen geen pauselijk ambassadeurs kunnen zijn in landen waarmee de Heilige Stoel diplomatieke betrekkingen onderhoudt.

Gevraagd of hij vrouwen graag op relevante posities zag in de Kerk, zei Carlos Irarrazaval daarentegen dat “vrouwen mogelijk liever op de achtergrond functioneren. We moeten ervoor zorgen dat ze kunnen doen wat ze willen doen. Jezus Christus heeft ons een aantal duidelijke aanwijzingen gegeven, en als we de Kerk van Jezus Christus willen zijn, moeten we daar trouw aan zijn.”

Reacties misbruikslachtoffers

Na zijn uitspraken verklaarde James Hamilton, een slachtoffer van Karadima, dat Irarrazaval duidelijk “niet geschikt is voor zijn ambt”. Juan Carlos Cruz, net als Hamilton een van de drie slachtoffers die vorig jaar door paus Franciscus ontvangen werden, zei dat het “een goede start belooft, met zulk dom commentaar van de aanstaande hulpbisschop van Santiago”.