fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Oekraïens-katholieke Kerk blij met nieuwe patriarch

KN Redactie 18 december 2018
image
De nieuwe Oekraïense patriarch Epiphanius Foto: CNS photo/Valentyn Ogirenko, Reuters

De Oekraïens-katholieke aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk heeft blij gereageerd met de verkiezing van zijn orthodoxe collega. Die moet de nieuwe zelfstandige Oekraïens-orthodoxe Kerk gaan leiden.

De 39-jarige metropoliet Epiphanius werd afgelopen zaterdag door 192 bisschoppen van de drie orthodoxe denominaties tot patriarch van ‘Kiev en heel Oekraïne’ gekozen. Volgens planning zal hij op 6 januari het definitieve besluit van zelfstandigheid, de Tomos, ontvangen. Daarmee moet een einde komen aan de verdeeldheid tussen de drie bestaande orthodoxe denominaties die het land sinds zijn onafhankelijkheid in 1991 plaagt.

Eenheid bevorderen

Het is een ontwikkeling die door de Oekraïens-katholieke aartsbisschop Shevchuk wordt toegejuicht. “De toekomst van onze Kerk, ons volk en van een vrije en onafhankelijke Oekraïense staat in Europa hangt ervan af hoe wij nu eenheid bevorderen en overwinnen wat ons verdeelt. Van nu af zullen wij samen de geschiedenis ingaan, op weg naar eenheid en waarheid”, aldus het hoofd van de Oekraïens-katholieke Kerk.

Broederlijke hand

Shevchuk sprak tijdens een bijeenkomst op de katholieke universiteit van Oekraïne. De nieuwe orthodoxe Kerk markeert een “bijzonder historisch moment voor christenen van Oekraïne”. Hij zei graag een “broederlijke hand te reiken” namens alle Oekraïens-katholieken.

Extra bewaking

Tijdens de verkiezing van de patriarch afgelopen zaterdag werden kerkelijke gebouwen extra bewaakt. Volgens de Oekraïense geheime dienst waren aanwijzingen dat groeperingen die trouw hebben gezworen aan het patriarchaat van Moskou gewelddadige acties wilden ondernemen. Een woordvoerder van het patriarchaat van Moskou, dat de verzelfstandiging radicaal afwijst, noemde de verkiezing “totaal betekenisloos” omdat die onwettig zou zijn.  De Russisch-orthodoxe Kerk brak onlangs de banden met het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel dat de jurisdictie heeft autocefalie of zelfstandigheid toe te kennen.

Rechtvaardige vrede

Tijdens zijn eerste plechtigheid als primaat zei patriarch Epiphanius dat zijn nieuwe Kerk “openstaat voor iedereen”. Ook bid zij “voor een eind van de oorlog en een rechtvaardige vrede”. (KN/CNS)