fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Oekraïense Caritas bereidt zich voor op ergste; paus vraagt om vasten en gebed voor vrede

Peter Doorakkers 23 februari 2022
image
Demonstranten hebben kruisen geplaatst bij de Russische ambassade in Kiev, waarop staat 'Rusland bezetter'. Foto: CNS Photo - Valentyn Ogirenko, Reuters

De Oekraïense tak van de katholieke hulporganisatie Caritas bereidt zich voor op het ergste: een volledige en open oorlog met Rusland. In een poging zo’n oorlog toch nog af te wenden, deed paus Franciscus woensdag een indringende oproep tot gebed en vasten voor vrede in Oekraïne.

Vladyslav Shelokov van Caritas Oekraïne sprak met de katholieke nieuwssite Crux. Als de situatie verslechtert tot een open oorlog dan zou de toch al slechte humanitaire situatie “exponentieel verdiept” worden, zegt hij.

‘Tragedie voor ons hele land’

Dat zou niet alleen een ramp zijn voor de mensen die op de vlucht zullen slaan voor het geweld, maar “ook een grote tragedie voor ons hele land” zijn, aldus Shelokov. Verdere escalatie kan naar zijn inschatting “potentieel miljoenen mensen” in nood brengen.

De voorzitter van de Poolse bisschoppenconferentie vroeg zijn landgenoten al om een open houding voor de Oekraïners die in geval van oorlog naar hun buurland zullen vluchten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Caritas is al sinds 2014 actief in de betwiste gebieden in Zuidoost-Oekraïne, waarvan de Russische president Vladimir Poetin deze week eenzijdig de onafhankelijkheid erkende.

De hulporganisatie zorgt er voor onderdak voor ontheemden en voorziet mensen van water, voedsel, persoonlijke verzorgingsproducten en medische zorg. Ook geeft Caritas psychologische hulp aan mensen die door de oorlog zijn getraumatiseerd.

“We bereiden ons erop voor om in het geval van escalatie ook deze keer op dezelfde manier te kunnen reageren. Maar we hopen en bidden dat onze ervaring met noodhulp in een verslechterende oorlogssituatie niet in praktijk gebracht zal worden.”

‘De waanzin van de oorlog’

Ook het hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk, grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek, waarschuwde onlangs al dat de humanitaire nood in zijn land toeneemt: de Oekraïense economie lijdt onder de escalatie. Hij vroeg mensen om te bidden voor vrede in zijn land.

Dat deed woensdag ook paus Franciscus. Tijdens de algemene audiëntie zei hij dat de verslechterende situatie in Oekraïne hem “grote pijn in het hart” geeft.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij vroeg wereldleiders om “een ernstig gewetensonderzoek ten overstaan van God” te doen en bad dat Maria, Koningin van de Vrede “de wereld zal behoeden voor de waanzin van de oorlog”.

Bidden en vasten voor vrede

Ook vroeg hij alle mensen, katholiek of niet, om op Aswoensdag (dit jaar 2 maart) te vasten voor vrede in het Oost-Europese land, en aan de katholieken om die dag speciaal voor deze intentie te bidden.

Aswoensdag is het begin van de Veertigdagentijd, de voorbereidingstijd op Pasen. Het is een van de twee dagen in het liturgisch jaar waarop katholieken geacht worden zowel te vasten als geen vlees te eten.

Bronnen: Crux, Catholic News Agency