<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Oost-Afrika hoopt dat de paus vrede en verzoening brengt

Marta Petrosillo 4 september 2019
image
De bevolking van Mozambique wordt geteisterd door tal van problemen: armoede, geweld, corruptie en instabiliteit. De katholieke Kerk is ook hier vaak de enige bron van hoop. CNS Photo - Siphiwe Sibeko, Reuters

Paus Franciscus begint woensdag aan zijn bezoek aan Mozambique, Madagaskar en Mauritius. In alle drie de landen vervult de Kerk een prominente rol, en heeft de bevolking dezelfde hoop voor het pausbezoek.

Hoop, vrede en verzoening: de inwoners van Mozambique, Madagaskar en Mauritius hopen dat paus Franciscus die drie dingen komt brengen als hij de landen van 4 tot 10 september bezoekt.

In deze ‘periferieën’ van de wereld is de Kerk vaak de enige bron van hoop, en de belangrijkste speler in de strijd tegen armoede, geweld en corruptie. De drie landen verschillen onderling, maar hebben gemeen dat ze het zwaar te verduren hebben.

Programma in Mozambique

Franciscus landt woensdagavond in Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Daar ontmoet hij donderdag de president van het land, Filipe Nyusi, en is er een ontmoeting met de autoriteiten en het corps diplomatique. Daarna volgt de interreligieuze ontmoeting met jongeren.

Na een lunch in de nuntiatuur, ontmoet Franciscus de priesters en bisschoppen van het land in de kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis. Die avond bezoekt hij het centrum Matteüs 25, waar de allerarmsten worden opgevangen.

Vrijdag bezoekt hij een ziekenhuis in Zimpeto, een buitenwijk in de hoofdstad. In Zimpeto ligt ook het stadion waar de heilige Mis plaatsvindt, het laatste programmaonderdeel in het land.

Grote problemen

Mozambique is van de drie waarschijnlijk het land met de grootste problemen. Het Afrikaanse land heeft een lange burgeroorlog achter de rug, die in 1992 eindigde met het Vredesakkoord van Rome. Daarbij speelde de Kerk een belangrijke rol. De gevechten zijn sindsdien echter niet opgehouden en op 6 augustus van dit jaar tekenden de president en oppositieleider Ossufo Momade een nieuw vredesakkoord.

Er wonen vandaag de dag meer dan zes miljoen katholieken in het land, ofwel 28% van de bevolking. De lokale Kerk probeert aan tal van problemen het hoofd te bieden: geweld, drugshandel, corruptie en instabiliteit. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, kreeg het land begin 2019 te maken met twee tropische cyclonen die dood en vernieling brachten.

image
Het officiële logo van het pausbezoek aan Mozambique.

Programma Madagaskar

Op vrijdag is het de beurt aan Madagaskar, waar de paus ‘s avonds aankomt in de hoofdstad Antananarivo. De dag erna vinden ook hier de gebruikelijke bezoeken plaats aan de president en de lokale autoriteiten. Na de lunch in de nuntiatuur gaat Franciscus naar het klooster van de ongeschoeide karmelieten voor het middaggebed.

Op zaterdagavond ontmoet de paus nog de bisschoppen van het land in de kathedraal van Andohalo. Die dag is er ook de gebedswake met de jongeren op het veld, na het bezoek aan het graf van de zalige Victoire Rasoamanarivo. Deze vrouw uit Madagaskar bekeerde zich op haar vijftiende tot het katholicisme en wijdde haar hele verdere leven aan de zieken en armen van haar land.

Een ander heel betekenisvol moment zal het gebed voor de arbeid zijn dat de paus zondag bidt in de wijk Mahatzana. Madagaskar wordt geplaagd door een hoge mate van werkeloosheid. Die dag zal Franciscus in de hoofdstad de Mis celebreren. Ook doet hij nog de Stad van Vriendschap aan, die in 1989 gesticht werd door de Argentijnse priester Pedro Opeka. De dag wordt afgesloten met een ontmoeting met de bisschoppen en priesters van het land.

image
Het officiële logo van het pausbezoek aan Madagaskar.

Armoede en instabiliteit

In Madagaskar is ongeveer een derde van de 25 miljoen mensen tellende bevolking katholiek. Het land is rijk aan grondstoffen, maar desondanks moet ongeveer 80% van de bevolking rondkomen van minder dan een dollar per dag. Naast de armoede heeft Madagaskar ook te maken met corruptie en met instabiliteit, die nog altijd het gevolg is van een staatsgreep in 2009.

Slechts 15% van de bevolking heeft toegang tot basale zorg en op het platteland sterven kinderen nog altijd aan ziektes die eenvoudig te genezen zijn. Sinds vorig jaar stierven al twaalfhonderd mensen aan de mazelen, omdat vaccins tegen de ziekte ontbreken.

Programma in Mauritius

Het pausbezoek wordt maandag afgesloten op het eiland Mauritius. Hier is het katholicisme de grootste christelijke denominatie: meer dan 28% van de bevolking is katholiek. Na de welkomstceremonie volgt de Mis bij het monument voor Maria Koningin van de Vrede.

Dan is er het bezoek aan het graf van pater Jacques-Désiré Laval, een Franse missionaris die in 1979 door St.-Johannes Paulus II zalig werd verklaard. Net als het bezoek aan het graf van Victoire Rasoamanarivo in Madagaskar, is het een belangrijk gebedsmoment. Tot slot ontmoet Franciscus de premier en lokale autoriteiten. Maandagavond keert hij terug in Antananarivo vanwaar hij de volgende ochtend terugvliegt naar Rome. (Vert. SK)

image
Het officiële logo van het pausbezoek aan Mauritius.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.