fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Oprichter Arkgemeenschappen overleden

KN Redactie 7 mei 2019
image

De katholieke filosoof en stichter van de Arkgemeenschappen Jean Vanier, is dinsdag op 90-jarige leeftijd overleden. 

De internationale Ark-federatie meldt via haar officiële twitter-account dat Vanier dinsdag om 2.10 uur in Parijs “vredig is overleden, omringd door enkele familieleden”.

Leven in de geest van het Evangelie

De Canadese theoloog, die de gemeenschappen van de Ark en Geloof en Licht (mede) stichtte, wijdde een groot deel van zijn leven aan mensen die gemarginaliseerd worden door de samenleving. In 1942 begon hij aan een opleiding tot marinier bij het Britse en Canadese leger. In 1950 besloot hij ontslag te nemen om te gaan leven in de geest van het Evangelie.

Templeton Prijs

Vanier won in 2015 de Templeton Prijs, de religieuze tegenhanger van de Nobelprijs. Eerder werden onder anderen de Dalai Lama, de anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu en de heilige Moeder Teresa ermee onderscheiden. Vanier heeft ook talrijke boeken op zijn naam staan.

Geloof en Licht

De Arkgemeenschap begon in 1964 in Frankrijk, toen Vanier twee verstandelijk beperkte mannen uitnodigde als vrienden bij hem te komen wonen. Inmiddels zijn er 151 Arkgemeenschappen in 37 landen. Enkele jaren later stichtte Vanier, met Marie-Hélène Mathieu, ook de gemeenschap Geloof en Licht, die inmiddels meer dan vijftienhonderd groepen in 82 landen telt. Nederland telt twee Arkgemeenschappen, in Gouda en Haarlem, en zes Geloof en Licht-groepen.

In de Arkgemeenschappen leven en werken mensen met en zonder verstandelijke beperking samen. In de gemeenschappen van Geloof en Licht beleven mensen met een verstandelijke beperking, hun families en anderen samen hun geloof.