fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

‘Ouderen zijn schat voor de mensheid’ Thema Werelddag ouderen bekend

Catholic News Service 16 februari 2022
image
Paus Franciscus met een oudere vrouw tijdens zijn bezoek aan Paraguay in 2015. Foto: CNS photo, Paul Haring

“Ook als zij reeds oud zijn dragen zij vruchten”, uit het boek der Psalmen, is het thema van de Werelddag voor Grootouders en Ouderen die op 24 juli zal plaatsvinden. Volgens de paus is het belangrijk dat ook ouderen bijdragen aan de opbouw van een betere wereld. 

Met dit thema moet worden benadrukt “hoe grootouders en ouderen waardevol en ook een geschenk zijn voor zowel de samenleving als voor kerkelijke gemeenschappen”, aldus een persbericht van het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven, dat woensdag verscheen.

Op diezelfde dag twitterde paus Franciscus dat ouderen “moeten worden verzorgd als een schat van de mensheid. Ze zijn onze wijsheid, ons geheugen. Het is cruciaal dat kleinkinderen dicht bij hun grootouders blijven, die de wortels zijn waaruit ze het sap van menselijke en spirituele waarden kunnen putten”.

Het Vaticaan stelt verder in het persbericht dat het thema van dit jaar ook “een uitnodiging is om grootouders en ouderen, die te vaak in de marge van gezinnen, burgerlijke en kerkelijke gemeenschappen worden gehouden, opnieuw in aanmerking te nemen en te waarderen”.

“Hun levenservaring en geloof kunnen in feite bijdragen aan het opbouwen van samenlevingen die zich bewust zijn van hun wortels en in staat zijn te dromen van een toekomst gebaseerd op een grotere solidariteit”, aldus het Vaticaan.

‘Luisteren naar de wijsheid van de jaren’

“De uitnodiging om te luisteren naar de wijsheid van de jaren is ook bijzonder belangrijk in de context van de synodale reis die de Kerk heeft ondernomen”, voegt het Vaticaan toe.

Het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven nodigt parochies, bisdommen, verenigingen en andere kerkgemeenschappen over de hele wereld uit om de dag te vieren. Hiervoor zal de afdeling van de Romeinse curie binnenkort pastorale middelen beschikbaar stellen.

Heilige Joachim en Anna

Paus Franciscus heeft de Werelddag voor Grootouders en Ouderen ingesteld op de vierde zondag van juli, het feest van de heilige Joachim en Anna, de ouders van Maria en grootouders van Jezus. Hiermee wil hij nadruk leggen op de pastorale zorg voor ouderen binnen de Kerk.

Volgens het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven hebben ouderen en grootouders ook een missie binnen de evangelisatie, de verkondiging en het gebed. Zij kunnen zo jongeren bemoedigen in hun geloof.

https://www.kn.nl/abonnementen/