fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Panamese synagoge vangt WJD-pelgrims op

KN Redactie 9 januari 2019
image
Foto: CNS

Een synagoge in Panama vangt tijdens de aankomende Wereldjongerendagen katholieke pelgrims op.

De Kol Shearith Israël synagoge in Panama-Stad biedt tijdens het internationale jongerenevenement, dat tussen 22 en 27 januari plaatsvindt, onderdak aan vijftig katholieke jongeren. De Joodse geloofsgemeenschap besloot een slaapplaats aan te bieden toen men hoorde dat er nog pelgrims zijn die geen onderkomen hebben gevonden voor tijdens de Wereldjongerendagen (WJD).

Het hoofd van de Kol Shearit synagoge, Rabbijn Gustavo Kraselnik, zegt in gesprek met Crux dat de synagoge al langer samenwerkt met de katholieken in de stad. Zo namen leden van de synagoge deel aan gezamenlijke koorconcerten met katholieke parochianen uit de kerk van de stad.

Grootste Joodse gemeenschap

In Panama leven bijna 15.000 joden. Het gaat om de grootste populatie van Centraal-Amerika. De Kol Sharit synagoge opende haar deuren in 1876, als eerste in het land. Vandaag de dag wordt het gebedshuis regelmatig bezocht door 160 gezinnen. In Panama is 85% van de ruim 3,5 miljoen inwoners katholiek.

De WJD vinden elke twee à drie jaar plaats. Paus Franciscus maakte bij de slotviering van de WJD 2016 in Krakau bekend dat de WJD in 2019 in Panama plaats zouden vinden. De organisatie verwacht ruim 350.000 pelgrims te mogen verwelkomen en vele bisschoppen en kardinalen.

Het overkoepelende thema is Maria’s uitspraak ‘Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord’.