fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus aanvaardt ontslag overspannen Zwitserse bisschop

KNA 10 oktober 2022
image
Mgr. Valerio Lazzeri. Foto: Zwitserse bisschoppenconferentie

Paus Franciscus heeft maandag het vervroegde ontslag aanvaard van de Zwitserse bisschop Valerio Lazzeri (59), het hoofd van het enige Italiaans sprekende bisdom in Zwitserland, Lugano.

Het Vaticaan maakte het besluit zonder opgaaf van redenen bekend. De afgelopen weken hadden Zwitserse media gemeld dat de bisschop mogelijk zou aftreden. In de media werd gespeculeerd dat hij overspannen zou zijn en gezondheidsproblemen zou hebben.

Schandalen

Lazzeri leed de afgelopen jaren aan verschillende medische problemen en kon om gezondheidsredenen niet deelnemen aan het recente ad liminabezoek van de Zwitserse bisschoppen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tijdens zijn ambtstermijn werd het laatste katholieke dagblad van Zwitserland, Giornale del Popolo, gesloten en waren er verschillende schandalen met priesters in verband met misbruik en dronkenschap.

Loopbaan

Lazzeri, geboren in Dongio, leidde sinds 2013 het bisdom Lugano in het zuiden van Zwitserland. Hij studeerde filosofie en theologie in Fribourg en Rome en werd in 1989 tot priester gewijd.

Van 1993 tot 1999 werkte Lazzeri in de toenmalige Congregatie voor Katholiek Onderwijs van het Vaticaan. Na zijn terugkeer naar zijn thuisdiocees Lugano werd hij eerst pastoor in Locarno en werkte hij als docent aan de theologische faculteit in Lugano.

Tijdelijke plaatsvervanger

De Zwitserse bisschoppenconferentie zei met spijt kennis te hebben genomen van het besluit van Lazzeri en dat de samenwerking met hem altijd goed en vruchtbaar is geweest.

Paus Franciscus heeft Alain de Raemy, hulpbisschop in het overwegend Franstalige bisdom Lausanne, Genève en Fribourg, benoemd tot apostolisch administrator van het bisdom Lugano.