<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus benoemt Italiaanse journalisten voor topposities Vaticaanse media

KN Redactie 19 december 2018
image
Vaticanist Andrea Tornielli in gesprek met de paus CNS

Paus Franciscus heeft twee Italiaanse journalisten aangesteld voor belangrijke posten binnen de Vaticaanse media. Vaticanist Andrea Tornielli wordt hoofdredacteur van de Vaticaanse communicatie. Journalist en godsdienstleraar Andrea Monda is benoemd tot hoofdredacteur van de Vaticaanse krant Osservatore Romano.

Tornielli (54) is een bekende Vaticaan-watcher die werkzaam was bij verschillende Italiaanse media. Zijn laatste functie was als hoofdredacteur van Vatican Insider, een katholieke nieuwssite die onderdeel is van dagblad La Stampa. Ook publiceerde hij enkele boeken. Tornielli zal als hoofdredacteur de redactionele lijn bewaken van alle Vaticaanse media afdelingen en werken aan “strategische ontwikkeling” van nieuwe vormen van communicatie.

Osservatore

Monda (52) werkte sinds het jaar 2000 als godsdienstleraar op Italiaanse middelbare scholen. Ook was hij verantwoordelijk voor enkele katholieke publicaties en werkte hij aan een documentaire op het televisiekanaal van de bisschoppen, TV2000. Monda schreef ook enkele boeken, waaronder een boek over literaire voorkeuren van paus Benedictus XVI en paus Franciscus. Hij vervangt Giovanni Maria Vian (66), die sinds 2007 aan het hoofd stond van de Osservatore.

“De nieuwe benoemingen maken deel uit van de hervormingen binnen de Vaticaanse communicatieafdeling”

Hervormingen

Eerder dit jaar benoemde de paus de Italiaanse journalist Paolo Ruffini tot nieuwe prefect van het Dicasterie voor de Communicatie. Ruffini volgde mgr. Dario Viganò op, die zijn functie neerlegde nadat hij een bewerkte brief van emeritus-paus Benedictus XVI had verspreid, waarin enkele passages bewust waren weggelaten. Viganò deed dit ter gelegenheid van de presentatie van een boekenreeks over de theologie van paus Franciscus.

De nieuwe benoemingen maken deel uit van de hervormingen binnen de Vaticaanse communicatieafdeling door paus Franciscus. Het voormalige Secretariaat voor de Communicatie was drie jaar geleden door paus Franciscus opgericht om alle communicatiebureau’s bijeen te brengen, met inbegrip van de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen, de Persdienst van de H. Stoel, de Vaticaanse internetdienst, Radio Vaticana en het Vaticaan Televisiecentrum (CTV), de Osservatore Romano, de Vaticaanse Typografie, de Fotodienst en de uitgeverij Libreria Editrice Vaticana. (KN/CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.