<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus benoemt waarnemer aartsbisdom Lyon

KN Redactie 26 juni 2019
image
De nieuw benoemde apostolisch administrator en emeritus-bisschop van Evry-Corbeil-Essonnes, Michel Dubost. CNS photo - Marcin Mazur, Bisschopsconferentie van Engeland en Wales

Paus Franciscus heeft een apostolisch administrator benoemd voor het aartsbisdom Lyon. Drie maanden eerder weigerde de paus het ontslag van de aartsbisschop, kardinaal Philippe Barbarin.

Begin maart veroordeelde een Franse rechtbank de 68-jarige kardinaal tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Hij werd schuldig bevonden aan het niet melden van seksueel misbruik gepleegd door een priester in de jaren zeventig en tachtig.

Eindelijk goed nieuws

Het Vaticaan kondigde 24 juni aan emeritus-bisschop Michel Dubost van Evry-Corbeil-Essonnes aan te wijzen als apostolisch administrator sede plena. Dat betekent dat mgr. Dubost het aartsbisdom zal leiden, terwijl kardinaal Barbarin de titel van aartsbisschop zal blijven dragen.

Volgens de Franse krant La Croix staat bisschop Dubost bekend om zijn gevoel voor politiek en organisatorisch vermogen. Zij noemen de benoeming dan ook “eindelijk goed nieuws in de crisis die het aartsbisdom Lyon doormaakt”.

Aanname van onschuld

Hoewel de advocaten van kardinaal Barbarin bijna onmiddellijk na de rechtszitting een hoger beroep aankondigden, ging de kardinaal naar Rome om persoonlijk zijn ontslag aan te bieden aan de paus. Na de ontmoeting met Franciscus gaf Barbarin aan, dat de paus zijn ontslag niet wilde aanvaarden voor het beroep was aangetekend. Franciscus wilde zich tot die tijd beroepen op “de aanname van onschuld.”

Toch respecteerde de paus wel zijn wens om een tijdje een stap terug te zetten en zijn bestuurlijke taken aan de vicaris-generaal van het bisdom over te dragen. Die liet op 24 juni in een verklaring weten het hele bisdom dankbaar te zijn voor de steun. Hij schreef verder zijn volledige medewerking aan bisschop Dubost te verlenen.

De zaak Preynat

De zaak tegen kardinaal Barbarin draait om misbruik gepleegd door pastoor Bernard Preynat in de Saint-Luc-parochie inn Lyon. Daar leidde hij in de jaren zeventig en tachtig een grote katholieke scoutinggroep. Kardinaal Barbarin kreeg pas in 2002 de leiding in het aartsbisdom Lyon. Er wordt gesteld dat hij op zijn minst vanaf 2010 op de hoogte was van het misbruik.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.