<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus naar Verenigde Arabische Emiraten

KN Redactie 6 december 2018
image
De paus met de kroonprins van Abu Dhabi in 2016 Foto: CNS

Paus Franciscus brengt volgend jaar een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Tussen 3 en 5 februari 2019 zal hij in Abu Dhabi deelnemen aan een interreligieuze ontmoeting. Het gaat om het eerste pausbezoek ooit aan het Arabisch Schiereiland.

De paus is uitgenodigd door de kroonprins van Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, en door de plaatselijke katholieke Kerk. Franciscus bezoekt een interreligieus evenement dat plaatsvindt in het kader van de Wereld Interreligieuze Harmonie Week. In 2010 kwam de VN met dit initiatief, dat bedoeld is om de tolerantie tussen verschillende religies te bevorderen.

Tweede bezoek islamitisch land

De pausreis is het tweede bezoek aan een islamitisch land dat gepland is voor 2019. Tussen 30 en 31 maart zal Franciscus Marokko bezoeken. Volgens persvoorlichter Greg Burke “toont het bezoek aan, evenals als dat aan Egypte, hoezeer de paus belang hecht aan interreligieuze dialoog. Het bezoek van paus Franciscus aan de Arabische wereld is een uitstekend voorbeeld van de ‘cultuur van de ontmoeting’ ”, aldus Burke. 

Vicariaat Zuid-Arabië

In de Verenigde Arabische Emiraten wonen circa 700.000 katholieken, die voor het grootste deel afkomstig zijn uit landen zoals India en de Filipijnen. Katholieken vallen onder de jurisdictie van het Apostolisch vicariaat Zuid-Arabië, waar ook de landen Jemen en Oman bij horen. Het vicariaat werd in 1888 gesticht door Franse kapucijnen en later in 1916 overgedragen aan hun Italiaanse medebroeders. 

Restricties

De officiële godsdienst in de Verenigde Arabische Emiraten is de islam. 12.6 procent van de bevolking is christen. Niet-moslims mogen hun godsdienst belijden in de privé sfeer, maar er gelden restricties voor het beoefenen van het geloof in het openbaar. (CNA)