<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus brengt heiligverklaring Charles de Foucauld en 12 anderen dichterbij

Catholic News Service 29 mei 2020
image
De zalige Charles de Foucauld, één van de aankomende nieuwe heiligen, van wie een wonder door de paus is erkend. Foto: CNS photo - courtesy of I.Media

Paus Franciscus heeft de heiligverklaringen van twee vrouwen en 11 mannen dichterbij gebracht. De paus erkende bij drie van hen de noodzakelijke wonderen.

Tijdens een bijeenkomst met kardinaal Giovanni Angelo Becciu, voorzitter van de Congregatie voor de heiligverklaringen, bevestigde de paus decreten die de wonderen van zalige Cesar de Bus, stichter van de Paters van Christelijke Doctrine, de zalige Maria Domenica Mantovani, medestichter en overste van de Kleine Zusters van de Heilige Familie en zalige Charles de Foucauld.

Kluizenaar in Algerije

Deze Charles de Foucauld was een Fransman uit de 19e eeuw, die zijn geloof afzwoer in de puberteit, maar tot inkeer kwam na het zien van het geloof van de moslims in Marokko. Hierop keerde hij terug tot de Kerk.

Na een zevenjarig verblijf bij de trappisten koos hij voor een kluizenaarsbestaan van aanbidding en gebed tussen arme woestijnbewoners in Tamanrasset, Algerije. Daar werd hij in 1916 gedood door een bende plunderaars.

Religieuze orde

Zalige Cesar de Bus leefde twee eeuwen daarvoor ook in Frankrijk. Ook hij keerde zich van het geloof in zijn puberteit, maar keerde terug en werd priester in 1582. Tien jaar later stichtte hij de Paters van Christelijke Doctrine, een religieuze orde die zich wijdde aan onderwijs, catechese en pastoraal dienstwerk.

De zalige Maria Domenica Mantovani (1862) was sinds haar 15e actief binnen haar parochie, waar zij zieken bezocht en catechese gaf. In 1892 stichtte zij de Kleine Zusters van de Heilige Familie waarmee zij haar leven wijdde aan het dienen van de armen, de zieken en de ouderen. Haar congregatie breidde zich uit over heel Europa, Afrika en Zuid-Amerika.

Nieuwe zaligen

Paus Franciscus erkende ook het benodigde wonder voor de zaligverklaring van priester Michael McGivney (1852-1890), stichter van de Knights of Columbus, en van Pauline-Marie Jaricot (1799-1862), stichter van de Sociëteit voor de Propaganda van het Geloof en de Vereniging van de Levende Rozenkrans.

Nieuwe martelaren

Het martelaarschap van cisterciënzer broeder Simon Cardon en vijf gezellen is nu erkend. Zij stierven door toedoen van Franse soldaten van Napoleon in 1799. Ook het martelaarschap van franciscaner pater Cosma Spessotto is erkend. Hij werd in 1980, enkele maanden na heilige Oscar Romero, vermoord in Nonualco, El Salvador.

Nieuwe eerbiedwaardige

Tenslotte erkende de paus de eerbiedwaardigheid van Franse bisschop Melchior-Marie-Joseph de Marion-Bresillac, stichter van de Sociëteit voor Afrikaanse Missies. Deze bisschop werd geboren in 1813 in Frankrijk en stierd in 1859 in Freetown, Sierra Leone.

De erkenning van eerbiedwaardigheid wordt gezien als de eerste stap richting de heiligverklaring. Hiervoor zijn verder twee wonderen nodig, één voor de zaligverklaring en één voor de heiligverklaring. Bij martelaarschap zijn wonderen niet verplicht om verheven te worden tot de eer van het altaar.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.