fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus brengt ode aan moederschap

KN Redactie 3 januari 2019
image
Foto: Daniel Ibáñez/CNA

Paus Franciscus heeft op het hoogfeest van Maria, moeder van God, een ode gebracht aan het moederschap.

“Vooral in tijden van nood, is het goed om je voor hulp tot Maria te wenden”, sprak paus Franciscus op nieuwjaarsdag. “Onze Lieve Vrouw ziet eenieder als haar geliefde kind en helpt anderen om op dezelfde manier te kijken en lief te hebben. Maar eerst moeten we ons tonen aan de moeder van God.”

Donkere hoek

“De ogen van Onze Lieve Vrouw kunnen in elke donkere hoek licht brengen; overal doen ze de hoop herleven. Terwijl ze naar ons staart, zegt ze: ‘Wees moedig, lieve kinderen; hier ben ik, je moeder!’”

Moederlijke blik

“Deze blik van een moeder, die vertrouwen geeft en vertrouwen schenkt, helpt ons om in geloof te groeien”, vervolgde hij. “Haar moederlijke blik helpt ons om onszelf als geliefde kinderen te zien en om elkaar lief te hebben, ongeacht onze individuele beperkingen.”

Lauwheid

Volgens de paus houdt Maria ons geworteld in de kerk, daar telt eenheid meer dan diversiteit. Maria moedigt ons aan om voor elkaar te zorgen, waarbij hij opmerkte dat haar beminnelijke blik mensen voor lauwheid behoedt.

Moederlijke tederheid

“Wanneer het geloof plaats biedt voor de Moeder Gods, verliezen we nooit het centrum uit het oog: Maria wijst nooit naar zichzelf maar naar Jezus; en onze broers en zussen, want Maria is moeder”, zei hij. Hij legde uit dat niet alleen “de Moeder van God” belangrijk is, maar ook dat alle moeders in de wereld dat zijn. De menselijke familie is op moeders gebouwd” en een wereld zonder moederlijke tederheid is misschien rijk in materieel opzicht, “maar arm als het de toekomst betreft”.