<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus: egoïstische levensstijl vergroot armoede van anderen

Sanne Gerrits 15 juni 2021
image
Dit schilderij van George Perez werd namens het Wereldwijde Solidariteitsfonds aan paus Franciscus geschonken. Foto: CNS Photo - Courtesy Catholic Star Herald

Armoede is het resultaat van het egoïsme van mensen en niet “het lot” of de schuld van de armen zelf. Dat schrijft paus Franciscus in zijn boodschap voor de Werelddag van de Armen, die dit jaar op 14 november wordt gehouden.

“Tenzij we ervoor kiezen om arm te worden in vergankelijke rijkdom, wereldse macht en ijdelheid, zullen we nooit in staat zijn om ons leven in liefde te geven; we zullen een gefragmenteerd bestaan ​​leiden, vol goede bedoelingen maar niet in staat om de wereld te transformeren”, aldus Franciscus in de maandag gepubliceerde boodschap.

Patroon van de armen

Op de feestdag van Sint-Antonius van Padua, patroon van de armen, blikte de paus met deze boodschap vooruit naar de Werelddag van de Armen. De Kerk viert deze dag ieder jaar op de 33e zondag door het kerkelijk jaar. Dit jaar is het thema: “De armen hebt u altijd bij u.” De paus zal op die dag een Mis opdragen in de Sint-Pieter.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We moeten ons resoluut openstellen voor de genade van Christus, die ons getuigen kan maken van zijn grenzeloze naastenliefde en de geloofwaardigheid van onze aanwezigheid in de wereld kan herstellen”, zei de paus in de boodschap. “Mensen mogen nooit onverschillig worden, wetende dat er altijd armoede zal zijn in de wereld en onder hun naasten. Jezus kiest altijd de kant van de armen en Hij deelt hun lot,” zei hij.

De armen opzoeken

Hij hoopt dat de Werelddag van de Armen parochies ook helpt om meer te doen voor hun arme medemens.

“We kunnen niet wachten tot de armen op onze deur kloppen; we moeten ze dringend bereiken in hun huizen, in ziekenhuizen en verpleeghuizen, op straat en in de donkere hoeken waar ze zich soms verstoppen, in opvanghuizen en ontvangstcentra”, zei Franciscus. “Het is belangrijk om te begrijpen hoe ze zich voelen, wat ze ervaren en wat hun hart begeert.”

De christelijke houding

Een leerling van Christus kiest ervoor om geen “aardse schatten te vergaren, die de illusie wekken van een zekerheid die eigenlijk fragiel en vluchtig is. Het vereist de bereidheid om vrij te zijn van alles wat ons ervan weerhoudt om het ware geluk en de ware gelukzaligheid te bereiken, om te erkennen wat blijvend is, wat door niets of niemand kan worden vernietigd”.

Ook moeten christenen alle verschillende en “buitensporige vormen van morele en sociale wanorde erkennen die steeds nieuwe vormen van armoede veroorzaken”, zei hij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Onmenselijke omstandigheden

Helaas, zei hij, is er een groeiend idee dat de armen verantwoordelijk zijn voor hun toestand, en dat ze “een ondraaglijke last zijn voor een economisch systeem dat zich richt op de belangen van een paar bevoorrechte groepen”.

Een economisch systeem dat kiest uit ethische principes of deze zelfs volledig negeert en “gewetenloze economische en financiële actoren zonder menselijk gevoel of sociale verantwoordelijkheid” dragen allemaal bij aan het creëren van “onmenselijke omstandigheden voor mensen die zich al in precaire situaties bevinden”.

Resultaat egoïsme

Ook individualistische levensstijlen dragen bij aan het genereren van armoede, zei de paus. Zo “zadelen we de armen vaak op met verantwoordelijkheid voor hun toestand. Maar armoede is niet het resultaat van het lot; het is het resultaat van egoïsme,” zei de paus. Hij hoopt dat men beleid gaat ontwikkelen waarbij iedereen mee kan doen, vooral de armen.

Christus is te vinden in de armen, en daarom zou hun materiële armoede “ons moeten motiveren tot creatieve planning, met als doel dat iedereen in vrijheid een vervullend leven kan leiden, naar ieders capaciteiten”.

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.