fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus en patriarch Moskou plannen ontmoeting

KN Redactie 21 februari 2022
image
De Russisch orthodoxe patriarch Kirill van Moskou en paus Franciscus tijdens hun eerste ontmoeting, op 12 februari 2016 op het vliegveld van de Cubaanse hoofdstad Havana. Foto: CNS Photo – Paul Haring

De voorbereidingen voor een ontmoeting in juni of juli tussen paus Franciscus en patriarch Kirill – het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk – zijn in volle gang. Plaats en tijd zijn nog onbekend.

De Russische ambassadeur bij de Heilige Stoel – Aleksandr Avdeyev – maakte dit volgens het Russische persbureau Tass afgelopen vrijdag bekend tijdens een Russisch-Italiaanse conferentie in Genua.

Ontmoeting

Sinds zijn verkiezing in 2013 probeert paus Franciscus de katholiek-orthodoxe banden te versterken. Hij ontmoette patriarch Kirill van Moskou voor het eerst vijf jaar geleden op de luchthaven van Havana op Cuba.

De hoop op een tweede ontmoeting rees eind 2021, toen de paus metropoliet Hilarion – ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van het patriarchaat van Moskou – in het Vaticaan ontving.

Verontschuldiging

Tijdens zijn reis naar Cyprus en Griekenland afgelopen december ontmoette paus Franciscus lokale orthodoxe leiders. Hij verontschuldigde zich in Griekenland voor de manier waarop katholieken hebben bijgedragen aan de verdeeldheid tussen henzelf en orthodoxe christenen.https://www.kn.nl/abonnementen/

De paus heeft een hechte band met de oecumenische patriarch Bartholomeus van Constantinopel, de spirituele leider van de naar schatting 300 miljoen orthodoxe christenen wereldwijd.

De helft van alle orthodoxe christenen valt echter onder de Russisch-orthodoxe Kerk. Die verbrak in 2018 de banden met het Constantinopel nadat Bartholomeus bevestigde dat hij van plan was de onafhankelijkheid van de orthodoxe Kerk van Oekraïne te erkennen.

Oekraïne

De afgelopen weken heeft paus Franciscus herhaaldelijk opgeroepen tot vrede in Oekraïne. De politieke en kerkelijke situatie in Oekraïne zal waarschijnlijk een rol spelen in de gesprekken tussen de paus en patriarch Kirill.

Bron: Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/