<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus feliciteert stichter Neocatechumenaat met 80ste verjaardag

KN Redactie 10 januari 2019
image
Paus Franciscus groet de Spaanse leek Kiko Argüello tijdens een audiëntie in het Vaticaan. (CNS photo/Max Rossi, Reuters)

Paus Franciscus heeft in een persoonlijke boodschap Kiko Argüello gefeliciteerd met zijn 80ste verjaardag. De stichter van de Neocatechumenale Weg was woensdag jarig. 

Een dag eerder feliciteerde de paus Argüello onverwachts aan het einde van de Mis in Santa Marta en dankte hem om zijn apostolische ijver waarmee hij zich inzet voor de Kerk. 

Volgens Vatican Insider kreeg Argüello op woensdag ook een persoonlijke boodschap van de paus. Daarin schrijft Franciscus: “Dank aan God die jou heeft gekozen en dank aan jou om jouw trouw. Moge de Heer je belonen voor al het goede dat je doet voor de Kerk. Ik ben jou nabij, ik bid en begeleid jou. Moge Jezus je zegenen en de Heilige Maagd jou leiden”.

De paus, die Argüello als blijk van “broederlijke nabijheid en dankzegging” voor zijn verjaardag schrijft, sluit de boodschap af met “jouw broeder, die om je geeft en jou bewondert”.

50-jarig jubileum

In mei vorig jaar vierde de Neocatechumenale Weg haar 50-jarig jubileum. Paus Franciscus woonde toen een internationaal evenement bij met zo’n 150.000 deelnemers. Ze kwamen bijeen in het universiteitsgebied Tor Vergata, waar in het jaar 2000 de Wereldjongerendagen plaatsvonden met paus Johannes Paulus II. Tijdens de viering noemde paus Franciscus de Weg “een grote gave van God voor de Kerk van onze tijden”.

De Neocatechumenale Weg ontstond in de jaren zestig tussen de armen in een Madrileense achterbuurt, waar de Spaanse kunstenaar Argüello na een religieuze bekeringservaring meerdere jaren leefde. Door de samenwerking met de Spaanse theologe en missionaris Carmen Hernández (1930-2016), kwam in de barakken de vorming van de eerste zogenaamde gemeenschap tot stand. 

Kerkelijke Goedkeuring

In de daaropvolgende jaren namen de gemeenschappen en de ‘Weg’ concretere vormen aan. De pastorale initiatieven van Kiko Argüello en Carmen Hernández kregen steun van paus Paulus VI, Johannes Paulus II, Benedictus XVI en Franciscus. 

In 2008 sprak het Vaticaan zich definitief uit over het charisma door de kerkrechtelijke goedkeuring van de Neocatechumenale Weg middels statuten. Paus Benedictus XVI erkende daarmee het Neocatechumenaat als “weg van christelijke inwijding”.

De Neocatechumenale Weg is aanwezig in 134 landen. In Nederland zijn tot op heden 32 gemeenschapen in verschillende parochies actief, verdeeld over de bisdommen Haarlem-Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Roermond. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.