<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus Franciscus doneert € 200.000 aan slachtoffers aardbeving Haïti

KN Redactie 24 augustus 2021
image
Een noodhospitaal in Haïti. Foto: CNS photo - Ricardo Arduengo, Reuters

Paus Franciscus heeft forse steunbedragen toegezegd voor noodhulp aan door rampen getroffen landen: Haïti, Bangladesh en Vietnam.

Het hoogste bedrag – € 200.000,- – geeft de paus aan Haïti, dat op 14 augustus door een aardbeving getroffen werd. Het bedrag is “een eerste bijdrage” om de bevolking van Haïti te helpen “in deze noodsituatie”, aldus het Vaticaans Dicasterie voor de Bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling.

‘Nabijheid en bemoediging’

In een persbericht van 24 augustus zei het dicasterie dat het geld zal worden verdeeld onder de meest behoeftige katholieke bisdommen, met medewerking van de Vaticaanse ambassade in Haïti, de apostolische nuntiatuur.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Daarbij wil Franciscus met de financiële steun ook zijn “geestelijke nabijheid en vaderlijke bemoediging” uitdrukken aan de getroffen mensen en gebieden, aldus de Vaticaanse persverklaring.

Grootste ramp sinds 2010

Een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter trof het eiland Haïti in de nacht van 14 augustus. Het dodental was op 22 augustus opgelopen tot meer dan 2.200 mensen, aldus de Haïtiaanse autoriteiten.

Meer dan 340 mensen worden nog steeds vermist en 12.268 raakten gewond. Ook zijn bijna 53.000 huizen verwoest bij wat de grootste natuurramp is die Haïti sinds de aardbeving van 2010 heeft getroffen.

Ook Italiaanse bisschoppen geven geld

Eerder riep paus Franciscus al op tot internationale solidariteit om het lijden in Haïti te verlichten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Naast de paus hebben ook de Italiaanse bisschoppen financiële steun toegezegd aan Haïti. Zij zullen gezamenlijk garant staan van een miljoen euro, te verdelen via de katholieke liefdadigheidsinstelling Caritas Italië.

Bangladesh en Vietnam

Haïti is niet het enige land dat op steun van paus Franciscus kan rekenen. Hij zal ook ongeveer € 60.000,- naar Bangladesh sturen, dat het moeilijk heeft nadat het eind mei werd getroffen door een zware cycloon. Voor ongeveer een miljoen getroffen mensen wordt de situatie nog eens verergerd door de verspreiding van de Indiase variant van het coronavirus in het land.

Tot slot maakte het Vaticaan bekend dat de paus ook € 100.000 zal schenken aan Vietnam, dat “in een staat van ernstige nood verkeert vanwege de sociaaleconomische gevolgen van de COVID-19-pandemie”.

(Bronnen: CNA, Vatican News)

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.