<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus Franciscus: ‘Een eer wanneer Amerikanen mij aanvallen’

Catholic News Service 5 september 2019
image
Paus Franciscus groet de journalisten in het vliegtuig op 4 september 2019. Links pauselijke woordvoerder Matteo Bruni. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Tijdens zijn vlucht naar Mozambique zei de de paus het “een eer” te vinden “wanneer Amerikanen mij aanvallen”.

De paus sprak deze woorden woensdag tegen Nicolas Seneze, een journalist van het Franse katholieke dagblad La Croix, tijdens de vlucht van Rome naar Maputo.

Seneze is de schrijver van Comment l’Amerique veut changer de pape, ofwel ‘Hoe Amerika van paus wil veranderen’. Hij gaf paus Franciscus een exemplaar van het boek tijdens de vlucht.

Beschuldigingen

Paus Franciscus meende dat hij had gehoord van het boek, maar had zelf nog geen exemplaar bemachtigd. Het boek is momenteel alleen in het Frans verkrijgbaar en lag op de dag van de vlucht pas in de schappen.

Het boek behandelt de lange lijst aan beschuldigingen die aartsbisschop Carlo Maria Vigano, de voormalige nuntius van de VS, in augustus vorig jaar tegen paus Franciscus uitte. Het maakte volgens het boek deel uit van een gezamenlijke poging van voornamelijk Amerikaanse katholieken, om twijfel te zaaien aan de rechtmatigheid van paus Franciscus’ apostolaat.

Senezes stelling is dat “strenge”, voornamelijk rijke katholieken tegen paus Franciscus’ nadruk op barmhartigheid boven duidelijke regels, zijn lering over ethische problemen rondom de werking van de wereldwijde economie en zijn openingen naar Cuba en China zijn.

Paus Franciscus: ‘Het is een bom’

Nadat hij Seneze vertelde dat hij het boek nog niet gelezen had, zei de paus hem het een eer te vinden, wanneer Amerikanen hem aanvallen. De paus gaf het boek door aan een assistent en zei: “Het is een bom.”

Paus Franciscus groette iedere journalist aan boord en vertrok naar de voorkant van het vliegtuig. Matteo Bruni, zijn woordvoerder, kwam kort daarna met een verklaring naar de aanwezige media.

“Op een informele manier wilde de paus zeggen dat hij kritiek altijd als een eer beschouwd. Vooral wanneer die komt vanuit een gezaghebbende hoek, in dit geval van een belangrijk land”, aldus Bruni.

‘Vanaf het begin gedemoniseerd’

Vaticanist John Allen interpreteerde de woorden van de paus in een analyse voor Crux als een ongelukkige aanval op de Amerikaanse katholieke elite. Net wanneer hij naar Mozambique gaat om aandacht te richten op de periferie, zijn stokpaardje, “bruuskeert hij, in aanwezigheid van de wereldpers, een groep Amerikanen die hem vanaf het begin al gedemoniseerd hebben, en nu zeker niet zullen stoppen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.