fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus Franciscus: ‘Een moeder zaait hoop’

KN Redactie 10 mei 2019
image
Paus Franciscus begroet een Romagezin in het Vaticaan. CNS Photo - Vatican Media, via Reuters

Vlak voor Moederdag sprak paus Franciscus lovend over moeders. “Moeders vertegenwoordigen hoop.”

De paus liet zich donderdag uit over het onderwerp tijdens een gebedsontmoeting met Roma en Sinti in het Vaticaan.

Geraakt in het hart

Hij vertelde dat hij erg geraakt was door hun verhalen, waaronder het getuigenis van een moeder. “Die moeder waarmee ik sprak, heeft mijn hart geraakt toen ze zei dat ze hoop in de ogen van haar kinderen ‘las’ en zag.”

In de ogen van die kinderen is concrete hoop te zien, zei de paus. “En die hoop stelt nooit, nooit teleur! Wanneer er concrete hoop is, op de ware God, stelt die nooit teleur.”

Moeders strijden voor hun kinderen

Moeders vechten elke dag voor hun kinderen, ging Franciscus verder. “Niet voor abstracte dingen, nee, voor concrete dingen: een kind opvoeden, het te eten geven, onderrichten, gereed maken voor de samenleving…dat zijn concrete dingen.”

De moeders vertegenwoordigen op die manier hoop, benadrukte de paus. “Een vrouw die een kind op de wereld zet, is hoop, zaait hoop, is in staat om op weg te gaan, een horizon te creëren en hoop te geven.” Hij noemde de naam ‘mama’ een “mooi iets”.

Moderne probleem van afstand scheppen

De paus sprak tijdens de ontmoeting ook over de huidige neiging om mensen aan te duiden met een bijvoeglijk naamwoord. “Ze zijn zo, ze zijn lelijk, goed, slecht. Dat moeten we niet zeggen.”

Dat zorgt ervoor, zei Franciscus, dat de focus niet op de persoon ligt. “Het bijvoeglijk naamwoord is een van die dingen die afstand schept tussen het hart en het hoofd.” Hij noemde dat het grote probleem van vandaag de dag: “een probleem van afstand”.

De oplossing daarvoor ligt in broederschap, “de ware weg”. We moeten daarin allemaal samenwerken, benadrukte de paus.