fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus Franciscus schenkt een ton voor noodhulp in Kroatië

Hannah Brockhaus - CNA 29 januari 2021
image
Verwoeste huizen in Kroatië na de aardbeving van 29 december 2020. Foto: CNS photo - Antonio Bronic, Reuters

Paus Franciscus heeft aan een katholieke liefdadigheidsinstelling in Kroatië ongeveer 100.000 euro geschonken voor hulp bij herstel van de aardbevingen. Hierbij kwamen zeven mensen om, raakten tientallen gewond en werden veel huizen en kerken verwoest.

De aardbeving vond 29 december plaats en had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Veel mensen in de Banija-regio hebben geen onderdak meer. Het geld dat werd gegeven aan Caritas Kroatië (onderdeel van de plaatselijke bisschoppenconferentie) is bedoeld om gezinnen in die regio te helpen.

Slachtoffers

Onder de slachtoffers was de organist van de parochiekerk in de stad Žažina, Stanko Zec, die dood werd aangetroffen in het puin van de kerk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In maart 2020 werd de hoofdstad Zagreb ook al getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,3, waarbij 27 mensen gewond raakten en een tienermeisje omkwam.

Uitdrukking van nabijheid

De giften van paus Franciscus werden gedoneerd via het Dicasterie ter bevordering van integrale menselijke ontwikkeling.

“Caritas Kroatië dankt de Heilige Vader Franciscus voor zijn uitdrukking van nabijheid in gebed en materiële hulp die een warm en veilig onderdak zal bieden aan degenen die zonder dak boven hun hoofd zijn achtergebleven”, zei bisschop Bože Radoš van Varaždin, de voorzitter van Caritas Kroatië dinsdag 26 januari.

De directeur van het goede doel, Mgr. Fabijan Svalina zei: “Elke dag getuigen we van de actieve liefde van talloze vrijwilligers, burgers en bedrijven. We zijn vooral verheugd dat paus Franciscus heeft besloten om tijdig en concreet te handelen.”

Noodhulp

Na de aardbeving in december schonk de Kroatische bisschoppenconferentie meer dan 823.000 euro aan noodhulp aan slachtoffers.

De bisschoppen hebben in samenwerking met Caritas Kroatië en de Orde van Malta ook tijdelijke huisvesting opgezet voor mensen van wie de huizen werden verwoest.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vorige week baden de bisschoppen op voorspraak van de Maagd Maria voor “slachtoffers van de coronapandemie en de verwoestende aardbevingen”.

Naar schatting 86% van de 4 miljoen inwoners van Kroatië is katholiek.