fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus geeft goedkeuring voor zeven heiligverklaringen

KN Redactie 4 mei 2021
image
Tijdens het consistorie van 3 mei 2021 keurde paus Franciscus de heiligverklaring van vijf mannen en twee vrouwen goed. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Zeven mannen en vrouwen zullen de aankomende tijd heilig verklaard worden. De paus heeft dit afgelopen maandag goedgekeurd. Een exacte datum is vanwege de pandemie nog niet vastgesteld. Onder de nieuwe heiligen is de bekende Fransman Charles de Foucauld.

Tijdens een consistorie – een bijeenkomst van de paus met kardinalen – bevestigde paus Franciscus dat de kardinalen met de heiligverklaring van de zeven hadden ingestemd. Na een gebed en bevestiging dat de kerkelijke wet was gevolgd bij de voorbereiding van de heiligverklaring, keurde de paus deze goed. Onder de zeven zijn vijf mannen en twee vrouwen.

image
Charles Foucauld wordt binnenkort heiligverklaard CNS Photo, met dank aan I.Media

Charles de Foucauld

Charles de Foucauld is ongetwijfeld de bekendste van de zeven toekomstige heiligen. Paus Franciscus omschreef De Foucauld in zijn encycliek Fratelli Tutti als een “persoon met een diep geloof die, puttend uit zijn intense ervaring met God, een transformerende reis aflegde naar het gevoel van een broeder te zijn voor iedereen”.

Charles de Foucauld was een Franse soldaat die veel door Noord-Afrika reisde. Hij had het geloof de rug toegekeerd, maar omarmde het weer op 28-jarige leeftijd. Hij vond zijn roeping tijdens een pelgrimstocht naar het Heilig Land, werd trappist en woonde in kloosters in Frankrijk en in Syrië.

Na zijn priesterwijding in 1901 leefde hij onder de armen en vestigde zich uiteindelijk in het Algerijnse stad Tamanrasset, waar hij een leven leidde van meditatie, gebed en studie. In 1916 werd hij door een bende plunderaars vermoord.

Zijn manier van leven en geschriften inspireerden na zijn dood mensen die zich verenigden als de ‘spirituele familie van Charles Foucauld’.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Eerste Indiase leek

De zalige Lazarus is de eerste leek uit India die wordt heiligverklaard. Hij was een brahmaanse priester van de Nair-kaste, bekeerde zich in 1745 tot het katholicisme en nam daarbij de naam Lazarus aan.

In zijn prediking benadrukte hij in het bijzonder de gelijkheid van alle volkeren, ondanks kastenverschillen. Dit wekte de haat van de hogere klassen. Hij werd gearresteerd in 1749 en ter dood veroordeeld. Vlak voordat hij naar de galg werd gestuurd, annuleerde de hindoe-koning het executiebevel.

Lazarus bleef nog drie jaar gevangen en onderging martelingen, openbare mishandelingen en spot omdat hij weigerde zijn geloof af te zweren. Op 14 januari 1752 werd hij in het geheim in de jungle doodgeschoten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De andere nieuwe heiligen zijn:

César de Bus (1544-1607): de Franse stichter van een religieuze congregatie die zich toelegt op onderwijs, pastorale bediening en catechese.

Luigi Maria Palazzolo (1827-1886): een Italiaanse priester en stichter van de Congregatie van de Zusters van de Armen.

Giustino Maria Russolillo (1891-1955): een Italiaanse priester en stichter van twee congregaties.

Anna Maria Rubatto (1844-1904): de stichteres van de ‘kapucinessen van Moeder Rubatto’. Ze werd geboren in Carmagnola in Italië en stierf in Uruguay in Montevideo.

Maria Domenica Mantovani (1862-1934): de Italiaanse medestichteres en eerste algemeen overste van de Kleine Zusters van de Heilige Familie. Ze wijdde haar leven aan het dienen van de armen en behoeftigen en het helpen van zieken en ouderen.