<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus heft schorsing van bevrijdingstheoloog Ernesto Cardenal op

KN Redactie 19 februari 2019
image
Ernesto Cardenal Foto: Mattis Kaminer / Shutterstock.com

Paus Franciscus heeft de kerkrechtelijke sancties tegen Ernesto Cardenal (94) opgeheven. De Nicaraguaanse priester en bevrijdingstheoloog was 34 jaar geleden door paus Johannes Paulus II uit het priesterambt gezet wegens deelname aan de sandinistische regering.

In een verklaring schrijft de Vaticaanse nuntius, aartsbisschop Waldermar Sommertag, dat paus Franciscus “met welwillendheid” de schorsing heeft opgeheven. Daarmee mag Cardenal opnieuw zijn priesterlijke taken uitvoeren. In 1985 legde paus Johannes Paulus II hem de zogeheten schorsing a divinis op. Sindsdien mocht Cardenal de aan zijn status verbonden rechten en bevoegdheden niet langer uitoefenen.

Openlijke terechtwijzing

Toen paus Johannes Paulus II in 1983 Nicaragua bezocht begroette Cardenal hem door te knielen en door zijn ring te willen kussen. De toenmalige paus wees hem openlijk terecht omdat de priester tegen de kerkrechtelijke regels in, actief was in de politiek. “U moet uw situatie met de Kerk normaliseren”, zei Johannes Paulus II toen.

Nadat het Vaticaan herhaaldelijk had geprobeerd om Cardenal en een aantal andere priesters ertoe te brengen hun posten binnen de sandinistische regering op te geven, werden zij uit het priesterambt gezet. Pas in 1994 besloot Cardenal het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront te verlaten.

Zegen als priester

Maandag maakte de Nicaraguaanse nuntiatuur bekend waarom paus Franciscus heeft besloten de sancties tegen Cardenal op te heffen. De priester zou recent gevraagd hebben om weer toegelaten te worden tot het priesterambt. “De geestelijke heeft zijn kerkrechtelijke straf geaccepteerd en zich altijd daaraan gehouden. Bovendien is hij al sinds vele jaren niet meer actief in de politiek”, aldus de toelichting.

Vrijdag bracht de hulpbisschop van Managua een bezoek aan Cardenal, die momenteel is opgenomen in het ziekenhuis. Mgr. Silvio Baez deelde via Twitter een foto met de opnieuw gerehabiliteerde priester. Daarop is te zien dat Cardenal de geknielde Baez de zegen geeft. Naar verluidt is de gezondheidssituatie van de oude priester zorgwekkend.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.