fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus in mei naar Roemenië

KN Redactie 15 januari 2019
image
Foto: Daniel Ibanez - CNA

Paus Franciscus zal tussen 31 mei en 2 juni Roemenië bezoeken. Het gaat om het vijfde pausbezoek dat gepland staat voor het eerste half jaar van 2019.

Franciscus zal de hoofdstad Boekarest bezoeken, de steden Lasi en Blaj en een Mariaheligdom in de regio Transsylvanië.

Het thema van het pausbezoek is ‘Laten wij samen lopen’. Het Vaticaan maakte ook het logo bekend van de driedaagse reis. Dat toont een groep gelovigen rondom de Maagd Maria. Volgens het Vaticaan wordt het land vaak “tuin van de Moeder van God” genoemd, een term die ook gebruikt werd door H. Johannes Paulus II tijdens zijn bezoek in 1999.

Uitnodiging tot eenheid

Het bezoek van Franciscus zal in het licht staan van de uitnodiging tot christenen om hun inspanningen te bundelen, “onder de beschermmantel van Onze Lieve Vrouw”, aldus de Heilige Stoel. “De Heilige Vader heeft altijd opgeroepen tot het bundelen van verschillende krachten, door het algemeen welzijn centraal te stellen. De opvolger van Petrus gaat naar Roemenië om tot eenheid uit te nodigen en om mensen in hun geloof te versterken.”

In Roemenië behoort een grote meerderheid van de bevolking tot de Roemeens-Orthodoxe Kerk. Van de twintig miljoen inwoners, is bijna 82 procent lid van deze Kerk, die behoort tot de oosters-orthodoxe kerken. Zes procent van de bevolking identificeert zich als protestants en ongeveer vier procent is katholiek.

Vijfde pausbezoek

Het gaat om het vijfde pausbezoek in het eerste half jaar van 2019. Franciscus bezoekt volgende week Panama ter gelegenheid van de WJD. In februari gaat hij naar de Verenigde Arabische Emiraten, en in maart naar Marokko. Begin mei staat een pausbezoek gepland voor Bulgarije en Macedonië. (KN/CNS)