<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus: jubilerend Caritas is ‘liefdevolle hand van de Kerk’

Carol Glatz - CNS 14 december 2021
image
Volgens kardinaal Luis Antonio Tagle, voorzitter van Caritas Internationalis, is de organisatie getuige van zowel pijn als de kracht van gemeenschappen. Foto: CNS photo - Paul Haring

Paus Franciscus moedigt mensen aan om mee te doen aan de jubileumcampagne van Caritas Internationalis. De wereldwijde Samen Wij-campagne richt zich op armoedebestrijding en natuurbescherming.

De driejarige campagne hoopt mensen samen te brengen om armoede te bestrijden, gemarginaliseerde groepen hun waardigheid terug te geven en de natuur te beschermen. Daarmee worden paus Franciscus’ encyclieken Laudato Si’ en Fratelli Tutti, over een integrale ecologie en een nieuwe vorm van solidariteit, naar de praktijk vertaald.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het project onder de naam Samen Wij is deze week gelanceerd in het kader van de zeventigste verjaardag van Caritas Internationalis, de Vaticaanse parapluorganisatie voor katholieke liefdadigheidsinstellingen.

Liefdevolle hand

Na het angelusgebed afgelopen zondag feliciteerde paus Franciscus de organisatie met haar jubileum. Volgens de paus verbeelden de Caritasorganisaties “de liefdevolle hand die de Kerk uitstrekt naar de armen en kwetsbaren, in wie Christus aanwezig is.” Hij riep medewerkers op om hun “dienstwerk nederig en creatief uit te voeren, om zo de meest gemarginaliseerde groepen te bereiken en om integrale ontwikkeling te creëren als tegengif tegen de ‘wegwerpmaatschappij’.”

Ook moedigde paus Franciscus iedereen aan om deel te nemen aan de wereldwijde Samen Wij-campagne van Caritas Internationalis. “Die campagne is gegrondvest op de kracht die de gemeenschap kan opbrengen om zorg voor de schepping en de armen te bevorderen”, sprak de paus. “De wonden van ons gemeenschappelijk huis hebben verwoestende effecten op wie het minst heeft. Gemeenschappen kunnen bijdragen aan een hoognodige ecologische ontwikkeling.”

Armoede multidimensionaal

Caritas Internationalis werd in 1951 opgericht. Paus Pius XII wenste namelijk een orgaan dat zou kunnen voorzien in de humanitaire behoeften die waren ontstaan als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig zijn er 162 autonome Caritasorganisaties actief in 200 landen en regio’s.

De organisatie stond tevens stil bij haar zeventigjarige bestaan met een conferentie in Rome, waar verschillende sprekers over het werk van Caritas Internationalis spraken. Kardinaal Luis Antonio Tagle, voorzitter van Caritas Internationalis, sprak over hoe Caritas “getuige is van de pijn die lijden en verval veroorzaken, maar ook van de transformerende kracht van zorg, gemeenschappelijkheid en medeleven.” De nieuwe campagne richt zich volgens hem op de opbouw van “gemeenschappen die zorg dragen voor de armen en de aarde, die getuigenis afleggen van vriendschap tussen mens en natuur.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens secretaris-generaal Aloysius John kan armoede niet met enkel economische maatregelen opgelost worden omdat armoede “multidimensionaal is: het is economisch, sociaal, cultureel, spiritueel en milieutechnisch. Caritas wil naar een toekomst waarin ecologie en zorg voor de menselijke familie verstrengeld zijn”, aldus John. “Gezamenlijk handelen is urgenter dan ooit om de godsgeschenken van ons gemeenschappelijk huis te beschermen.”

“Dat proberen we via Samen Wij te bereiken”, vervolgde hij. “We willen iedereen motiveren om een voorvechter voor verandering te worden en om gemeenschappen op te bouwen waarin zorg centraal staat.”

Luisteren en leren

Kardinaal Soane Mafi van Tonga, voorzitter van Caritas Oceanië, zei op de conferentie dat gemeenschappen een vitale rol spelen in de zorg voor het gemeenschappelijk huis. “Luisteren naar en leren van diverse gemeenschappen heeft ons werk rijker gemaakt.” Volgens de kardinaal is het belangrijk dat er binnen gemeenschappen ruimte is voor de stemmen van vrouwen, kwetsbaren en jongeren.

“Een van de taken van Caritas is het uitdragen van de sociale leer van de Kerk”, legde kardinaal Mafi uit. “Ook moet de organisatie deze gemeenschappen de theologische en spirituele dimensie van haar activiteiten uitleggen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.