fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus laat ondergrondse bisschop plaats maken voor regimegetrouwe

KN Redactie 14 december 2018
image
De ondergrondse bisschop Guo Xijin Foto: AsiaNews

Paus Franciscus heeft een Chinese ‘ondergrondse’ bisschop zijn zetel laten afstaan aan een van de zeven bisschoppen die eerder tegen de wens van de Heilige Stoel zijn gewijd. Dat meldt AsiaNews.

Mgr. Vincent Guo Xijin was tot nu toe de bisschop van Mindong, benoemd door Rome, maar niet erkend door het regime. Hij heeft op uitdrukkelijk verzoek van paus Franciscus zijn zetel afgestaan aan Vincent Zhan Silu, een door het regime erkende en tegen de wens van Rome in gewijde bisschop. Die was daardoor jarenlang geëxcommuniceerd. De excommunicatie van Zhan Silu (57) is afgelopen september door paus Franciscus opgeheven door hem als bisschop te erkennen in het kader van het voorlopige akkoord met China.

Vaticaanse delegatie

Het nieuws werd deze week door mgr. Guo aan zijn priesters bekendgemaakt. Dat gebeurde na een bezoek aan Beijing waar hij een gesprek had met zijn opvolger en aartsbisschop Claudio Celli, leider van een Vaticaanse delegatie.

‘Offer voor de Kerk’

Celli overhandigde bisschop Guo een brief van kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin en kardinaal Fernando Filoni waarin zij hem vragen zijn zetel aan Zhan af te staan. Volgens een van de priesters van Mindong had Celli gezegd dat de paus van Guo gehoorzaamheid zou hebben gevraagd “als offer voor de algehele situatie voor de Chinese Kerk”. Veel priesters en lekengelovigen hebben bedroefd gereageerd op het nieuws. Als in het verleden een ‘officiële’ bisschop door de Heilige Stoel werd erkend, dan werd hij hulpbisschop van de ondergrondse bisschop. In dit geval is het precies andersom.

Regelmatig opgepakt

Bisschop Guo werd regelmatig gearresteerd om meerdere dagen onder druk te worden gezet. In maart werd hij gearresteerd omdat hij weigerde de Paasplechtigheden in concelebratie met zijn toekomstige opvolger te doen. Die was toen nog geëxcommuniceerd. Ook het jaar ervoor was hij voor de Pasen opgepakt en na twintig dagen pas vrijgelaten.

Ondergrondse Kerk veel groter

AsiaNews wijst op de grote disbalans in Mindong, waar van de meer dan 90.000 gelovigen minstens 80.000 tot de ondergrondse Kerk behoren. De katholieke gemeenschap telt 45 priesters, 200 vrouwelijke religieuzen en talloze gekwalificeerde lekenvrijwilligers. De door het regime gecontroleerd Patriottische Vereniging telt een handjevol gelovigen en twaalf priesters.

Tweede bisschop moet volgen

Volgens bronnen van AsiaNews heeft paus Franciscus zijn grote waardering uitgesproken voor bisschop Guo. Hij zou hem gevraagd hebben door te gaan met zijn pastorale zorg voor de ondergrondse parochies maar ook om samen te werken met zijn opvolger. Na het gesprek in Peking heeft aartsbisschop Celli laten weten dat de ondergrondse bisschop van Shantou, mgr. Peter Zhuang Jianjian, zijn zetel zal afstaan aan Jozef Huang Bingzhang, eveneens onlangs door Rome als bisschop erkend.

Voorwaarde voor akkoord

De stap zou al een jaar geleden aan beide ondergrondse bisschoppen zijn medegedeeld. Celli liet toen aan bisschop Guo weten dat de paus deze stap van hem eiste omdat “anders het akkoord niet kan worden getekend”. De paus zou hebben gevreesd dat in dat geval de Chinese Kerk zou worden overspoeld met tientallen illegitieme bisschoppen.

‘Doodvonnis’

Sommige priesters uit Mindong vrezen dat dit het doodvonnis betekent voor de ondergrondse Kerk. Anderen prijzen de extreme gehoorzaamheid van mgr. Guo. Enkele priesters stellen tegenover AsiaNews dat het Vaticaan de Kerk hiermee in handen van de regering speelt. Zij wijzen erop dat de bijeenkomsten met de Vaticaanse delegatie plaats hebben gevonden in een van de staatshotels die worden gebruikt voor het ontvangen van officiële gasten. Onduidelijk is of de Chinese overheid op haar beurt goedkeuring verleent aan de uitoefening van het bisschoppelijk ambt van mgr. Guo.

Niet geliefd

Van Zhan Silu is bekend dat hij op weinig tot geen sympathie kan rekenen in zijn bisdom, waar hij zichzelf in 2006 moest installeren omdat er geen bisschop bij aanwezig wilde zijn. De 500 gelovigen en 13 priesters die er wel waren zouden onder dwang aanwezig zijn geweest. Dat berichtte AsiaNews destijds op basis van bronnen in het bisdom. Dat meldde dat ook priesters van Patriottische Vereniging kritisch stonden tegenover Zhan.

Loyaal aan het regime

Zhan werd in 2000 samen met vier anderen tegen de wens van Rome in tot bisschop gewijd. Tot zijn benoeming in Mindong in 2006 meden ook gelovigen van de Patriottische Vereniging zijn missen. Die werden slechts door enkele familieleden bijgewoond. Kritici wijzen erop dat het regime alleen hem loyale bisschoppen wil om zo uiterste controle te kunnen hebben. (KN/AN)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.