fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus ontmoet Canadese inheemse leiders in maart 

KN Redactie 2 februari 2022
image
Een gedenkteken bij de voormalige Canadese Brandon Indian Residential School, een van de kostscholen waar in 2021 ongemarkeerde graven werden gevonden. De Canadese bisschoppen hebben zich verontschuldigd voor de rol van de katholieke kerk in het residentiële schoolsysteem. Foto: CNS photo, Shannon VanRaes - Reuters

Paus Franciscus zal in maart een delegatie van leiders van de Canadese inheemse bevolking ontvangen. Daarbij zal bijzondere aandacht uitgaan naar de impact van de misstanden rond kostscholen die veelal door bisdommen en religieuze ordes werden geleid.

Het bezoek stond aanvankelijk gepland voor december 2021, maar ging vanwege de coronapandemie niet door. De Canadese bisschoppen meldden toen al dat de paus zou luisteren naar ervaringen van de leiders en hun volkeren met de Canadese Kerk in het verleden.

De ontmoeting zal in de week van 28 maart plaatsvinden. Daarbij zullen ook enkele Canadese bisschoppen aanwezig zijn.

Misstanden

Het bezoek kwam tot stand nadat de afgelopen jaren honderden kindergraven bij verschillende kostscholen werden ontdekt. Onderzoek heeft veel misstanden aan het licht gebracht, zoals overleden kinderen die begraven werden zonder registratie.

De kostscholen staan al lange tijd centraal in discussies en verzoeningspogingen tussen inheemse Canadezen en de Kerk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ongemarkeerde graven

Eind mei vorig jaar werd de kwestie wereldnieuws toen de Tk’emlúps te Secwépemc First Nation (een inheems volk) 215 lichamen ontdekte in ongemarkeerde graven op het terrein van de voormalige Kamloops Indian Residential School. Die werd tot 1969 door een katholieke religieuze orde gerund. Soortgelijke ontdekkingen werden daarna ook bij andere kostscholen gedaan.

Volgens de Canadese Verzoeningscommissie stierven naar schatting 4100 tot 6000 leerlingen terwijl ze op de scholen waren ingeschreven. De meerderheid van hen stierf aan ziektes als griep en tuberculose.

Excuses

De delegatie is van plan om paus Franciscus om excuses te vragen voor de rol van de Kerk in deze kwestie. In 2017 vroeg de Canadese premier Justin Trudeau de paus om excuses voor de rol van de Kerk in het kostschoolsysteem van het land. Eerder, in 2015, vroeg de Canadese Verzoeningscommissie ook om formele excuses van de Canadese Kerk en van de paus.

Tot pauselijke excuses is het tot dusver niet gekomen. Wel zei Franciscus vorig jaar “met droefheid” het nieuws te volgen over de ontdekking van de lichamen: “Ik sluit me aan bij de Canadese bisschoppen en de hele katholieke Kerk in Canada om mijn medeleven te betuigen met het Canadese volk, dat getraumatiseerd is door het schokkende nieuws.”

Pausbezoek?

Eind oktober vorig jaar zei paus Franciscus dat hij open zou staan voor een bezoek aan Canada. Dat zou het eerste pausbezoek aan Canada zijn sinds 2002, toen Johannes Paulus II de Wereldjongerendagen in Toronto bijwoonde.

Bronnen: CNA, CNS

https://www.kn.nl/abonnementen/