fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus op Sacramentsdag: ‘Eucharistie is het tegengif voor egoïsme’

Catholic News Agency 25 juni 2019
image
(CNS photo/Yara Nardi, Reuters)

De Eucharistie is het tegengif voor een egoïstische manier van denken. Dat zei paus Franciscus tijdens de Mis ter gelegenheid van Sacramentsdag op zondag.

Volgens de paus toont de Eucharistie aan hoe God’s liefde grote dingen kan verrichten met weinig middelen.

“Wat we ook hebben, kan vrucht dragen als we het weggeven – dat is wat Jezus ons wil zeggen – en het doet er niet toe of het groot of klein is. De Heer doet grote dingen met onze kleinheid, ” zei Franciscus op 23 juni.

‘Liefde kan grote dingen bereiken’

“Gods almacht is nederig, en is alleen uit liefde samengesteld. En liefde kan grote dingen bereiken met weinig. Dat is wat de Eucharistie ons leert: want daar vinden we God zelf vervat in een stuk brood”, aldus de paus in zijn homilie.

Franciscus noemde de Eucharistie “het tegengif” tegen de denkwijze die zegt: “Sorry, dat is niet mijn probleem”, of “Ik heb geen tijd, ik kan u niet helpen, het zijn mijn zaken niet”.

Onszelf aan anderen geven

“De eucharistie die we ontvangen stelt ons in staat om dingen te zien zoals God dat doet. Het inspireert ons om onszelf aan anderen te geven”, aldus de paus.

Franciscus vierde de Mis ter gelegenheid van het hoogfeest van het heilig Lichaam en Bloed van Christus in de Romeinse buitenwijk Casal Bertone. Na de viering volgde een eucharistische processie door de Romeinse wijk, die eindigde bij een daklozenopvang.