<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus: Opvang van vluchtelingen ‘is de eerste stap naar vrede’

Carol Glatz - CNS 20 maart 2023
image
Paus Franciscus nam tijdens zijn toespraak aan migranten zaterdag uitgebreid de tijd om de kinderen te ontmoeten. Foto: CNS - Vatican Media

Veilige, georganiseerde, legale en duurzame migratie is in het belang van alle landen, schreef paus Franciscus.

“Als dit niet wordt erkend, bestaat het risico dat angst de toekomst van mensen uitwist en de barrières rechtvaardigt waartegen levens verbrijzeld worden”, aldus de paus in een schriftelijke boodschap aan vluchtelingen en tot de vrijwilligers en organisaties die hen in Europa hebben helpen verwelkomen en integreren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Afgelopen zaterdag bezochten deze groepen de paus. In zijn toespraak tot de vluchtelingen en degenen die hen hebben geholpen, zei de paus: “Dank u voor het bevorderen van dit werk van verwelkoming dat een concrete inzet voor vrede is. Opvang is de eerste stap naar vrede.”

Veel tijd voor ontmoeting

De audiëntiezaal van het Vaticaan was 18 maart gevuld met mensen uit vele landen die in oorlog zijn of getroffen zijn door ernstige humanitaire noodsituaties, zoals Syrië, Irak, Afghanistan, Somalië, Zuid-Soedan, Nigeria, Congo, Libië en Oekraïne.

[FOTOGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Foto's: CNS - Vatican Media

De paus las slechts een paar passages uit zijn voorbereide tekst, maar bracht ongeveer 25 minuten door met zijn weg, gezeten in een rolstoel, door de zaal om gasten te begroeten en knuffels en cadeaus uit te wisselen met enthousiaste kinderen. Een kleine jongen stond erop dat de paus zijn cadeau van een Spiderman-pop aannam.

Humanitaire corridors

De migranten en vluchtelingen kwamen naar Italië en andere Europese landen dankzij een in 2016 gestart initiatief om “humanitaire corridors” te creëren waarbij vrijwilligers en organisaties ter plaatse in conflictgebieden bijzonder kwetsbare mensen identificeren en zorgen voor hun veilige en legale doorgang naar gemeenschappen die bereid zijn hen op te nemen. Zij helpen ook met huisvesting, onderwijs en andere vormen van bijstand.

“Waar de politieke wil ontbreekt, bieden doeltreffende modellen zoals het uwe nieuwe en haalbare wegen”

De in Rome gevestigde Gemeenschap van Sant’Egidio heeft het project opgezet samen met de Federatie van Evangelische Kerken, de Waldenzenkerk van Italië, de Italiaanse afdeling van Caritas en de Italiaanse bisschoppenconferentie.

Creativiteit

Het project is gestart om mensen te helpen een gevaarlijke reis over de Middellandse Zee in onveilige schepen te vermijden, uitbuiting door mensenhandelaars te voorkomen en voorrang te geven aan mensen in bijzonder precaire omstandigheden. Meer dan 6.000 mensen hebben sinds 2016 via het project legale doortocht en integratie aangeboden gekregen.

In zijn gesproken opmerkingen bedankte de paus de organisaties voor hun vrijgevigheid en creativiteit en de inzet van de regeringen voor de opvang van nieuwkomers.

Scheepsramp

In zijn schriftelijke toespraak noemde de paus de recente schipbreuk voor de kust van Italië, waarbij bijna 90 migranten, onder wie vele kinderen, omkwamen. “Die ramp had nooit mogen gebeuren en al het mogelijke moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt”, schreef hij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Humanitaire corridors bouwen bruggen die veel kinderen, vrouwen, mannen en ouderen die uit onstabiele en zeer gevaarlijke situaties vluchten, oversteken om veilig, legaal en met waardigheid in hun gastlanden aan te komen”, schreef hij.

‘Star, angstig, zonder toekomstvisie’

“Toch zijn er nog veel inspanningen nodig om dit werk uit te breiden en nog meer legale migratieroutes te openen”, schreef hij. “Waar de politieke wil ontbreekt, bieden doeltreffende modellen zoals het uwe nieuwe en haalbare wegen.”

“Veilige, ordelijke, regelmatige en duurzame migratie is in het belang van alle landen”, voegde hij eraan toe. Deze aanpak, schreef hij, “wijst een weg voorwaarts voor Europa, om te voorkomen dat het star, angstig en zonder toekomstvisie blijft”.

Genereus

De paus prees de nadruk van het project op een goede integratie van mensen in gastgemeenschappen, en hij bedankte degenen die genereus hun huizen, middelen en hulp aanbieden en schreef dat “u een prachtig gezicht van Europa vertegenwoordigt, een gezicht dat, niet zonder enige opoffering, openstaat voor de toekomst.”

“De paus geeft niet op te zoeken naar vrede, te hopen op vrede en te bidden voor vrede”

Tot degenen die hun vaderland hebben verlaten, richtte hij zich met nadruk op zijn eigen geschiedenis als zoon van een immigrantenfamilie en schreef: “Uw goede voorbeeld en ijver helpen de angst en vrees voor buitenlanders weg te nemen.”

Oekraïne

Jezus wees de weg toen hij zei: “Ik was een vreemdeling en jullie hebben mij verwelkomd”, schreef de paus. Het is een weg die iedereen “samen en met volharding” moet gaan.

In zijn geschreven tekst vertelde de paus ook aan degenen die Oekraïne zijn ontvlucht dat “de paus niet opgeeft te zoeken naar vrede, te hopen op vrede en te bidden voor vrede. Ik doe dit voor uw zwaar getroffen land en voor andere door oorlog getroffen landen.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.