<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus over priesterschap: ‘Zonder vrienden en zonder gebed wordt het celibaat ondraaglijk’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 17 februari 2022
image
Paus Franciscus hield donderdag de openingstoespraak van een Vaticaanse conferentie over het priesterschap. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Tijdens de openingstoespraak van een driedaagse Vaticaanse conferentie over de theologie van het priesterschap sprak paus Franciscus op basis van zijn eigen 52 jaar ervaring. Hij benadrukte het belang van de nabijheid tot God en de mens, evenals de oproep tot heiligheid.

“Als de priesterbroederschap gedijt en er banden van echte vriendschap bestaan”, zei hij, “wordt het mogelijk met meer sereniteit het celibatair leven te ervaren.”

Primaire roeping

Paus Franciscus benadrukte dat heiligheid de primaire roeping is. “Heilig zijn betekent ons gelijkvormig maken aan Jezus”, zei hij. “Alleen als we ernaar streven om anderen lief te hebben zoals Jezus dat doet, maken we God zichtbaar en vervullen we onze roeping tot heiligheid.”

Hij citeerde hierbij Johannes Paulus II, die in zijn apostolische exhortatie Pastores dabo vobis uit 1992 schreef dat “de priester, net als elk ander lid van de Kerk, zou moeten groeien in het besef dat hij zelf voortdurend behoefte heeft aan evangelisatie”.

Acceptatie van de werkelijkheid

De paus zei dat de Kerk een tijd van “historische verandering” doormaakt, maar dat mensen geen troost moeten zoeken in het verleden of de toekomst. Mensen moeten niet “verankerd blijven in het verleden” en weigeren verder te gaan. Aan de andere kant waarschuwde hij ook voor “overdreven optimisme” dat “de laatste nieuwigheid als de ultieme realiteit” ziet en de wijsheid van het verleden vergeet.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“In plaats daarvan geef ik de voorkeur aan het antwoord dat voortkomt uit een vertrouwde acceptatie van de realiteit, verankerd in de wijze en levende traditie van de Kerk, die ons in staat stelt om zonder angst de diepte in te gaan”, zei hij.

Consistent gebedsleven

Het belangrijkste, vervolgde de paus, is de nabijheid tot God, dat is waar een priester “alle kracht put die nodig is voor zijn dienstwerk”.

“Zonder een betekenisvolle relatie met de Heer, zal ons dienstwerk vruchteloos blijken te zijn”, zei hij. Franciscus benadrukte hierbij het belang van een consistent gebedsleven, dat volgens hem een priester helpt om op moeilijke momenten op God te vertrouwen.

Aanbidding en biecht

“Veel crises in het priesterschap komen juist voort uit een armzalig gebedsleven, een gebrek aan intimiteit met de Heer, de reductie van het geestelijk leven tot louter religieuze praktijk”, zei de paus. Hij wees op de eucharistische aanbidding, de devotie tot Maria, de aanwezigheid van een sterke geestelijk leidsman en het sacrament van de biecht als instrumenten die nuttig bleken in zijn eigen priesterlijk werk.

Om een goede relatie met God te hebben, is het belangrijk om gedurende de dag momenten van stilte te vinden, merkte hij op. In de stilte wordt soms geen vrede maar leegte ervaren, maar dat mag geen reden zijn om de stilte dus maar te mijden.

Gehoorzaamheid aan de bisschop

Over de belangrijke relatie van een priester met zijn bisschop zei de paus dat gehoorzaamheid aan de bisschop vaak verkeerd wordt opgevat.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Gehoorzaamheid is geen disciplinaire eigenschap, maar het diepste teken van de banden die ons in gemeenschap verenigen. Gehoorzamen betekent leren luisteren, onthouden dat niemand Gods wil ‘bezit’, die alleen door onderscheidingsvermogen moet worden begrepen”, zei hij.

Een bisschop is geen instructeur die bevelen uitdeelt, maar “een vader”, zei hij, erop wijzend dat wie de bisschop ook is, hij een band vertegenwoordigt die kan helpen bij het onderscheiden van Gods wil.

Samen, niet alleen

Hij raadde de toehoorders ook aan om broederschap met andere priesters te zoeken. Dat betekent “bewust kiezen om samen met anderen heiligheid na te streven, en niet alleen.”

“Zoals een Afrikaans spreekwoord zegt: ‘Als je snel wilt gaan, ga dan alleen; als je ver wilt komen, ga dan met anderen mee.'”

Celibaat

De nabijheid van anderen helpt priesters ook het celibatair leven met meer sereniteit te beleven, zei de paus.

Hij ziet het celibaat als “een geschenk en als middel tot heiliging dat vraagt om gezonde relaties, relaties van ware achting en ware goedheid die diepgeworteld zijn in Christus”.

https://www.kn.nl/donaties/

Zonder echte vrienden en zonder gebed, zei de paus, “kan het celibaat een ondraaglijke last worden en een anti-getuigenis van de schoonheid van het priesterschap”.

Herders in de stijl van Jezus

Hij drong er bij de priesters ook op aan om dicht bij de mensen te staan. Hij benadrukte dat mensen op zoek zijn naar “herders in de stijl van Jezus”, niet naar “geestelijke functionarissen” of “heilige professionals”.

Priesters moeten daarom “moedige mannen zijn, klaar om te naderen tot de mensen die pijn hebben en hun een helpende hand te bieden”.

Goede training

Paus Franciscus drong er bij bisschoppen en priesters op aan zichzelf in vraag te stellen over de staat van hun nabijheid tot God, hun bisschoppen, andere priesters en hun gelovigen. Hij zei dat deze punten “een goede training zijn om op een open veld te spelen, waar de priester wordt geroepen om aanwezig te zijn zonder angst of starheid, zonder zijn missie te verminderen of te verarmen”.

Franciscus bad dat God “zijn priesters zou bezoeken in hun gebed, in hun bisschop, in hun priesterbroeders en in hun volk”.

Bronnen: CNA en Crux

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.